Behandling af søvnapnø kan give øget dødelighed

En behandlingstype for søvnapnø kan give øget dødelighed for patienter med hjertesvigt. Derfor er Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Hovedstaden i gang med at kontakte de berørte patienter.

Odense Universitetshospital er det eneste sted, der fortsat vil tilbyde behandling med ASV-appart i Region Syddanmark - men kun efter en grundigt vurdering. (Foto: Carsten Bjørn)

Patienter, der lider af søvnapnø og som behandles med et ASV apparat, bliver nu kontaktet af de sygehuse, som varetager deres behandling.

Det skyldes, at producenten af apparatet har fundet ud af, at brugen kan give øget dødelighed hos patienter med hjertesvigt.

En undersøgelse af apparatets virkning viste nemlig, at for patienter, der også led af hjertesvigt, steg dødeligheden med 2,5 procentpoint - fra 7,5 procent til ti procent. Derfor er Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Hovedstaden i gang med at kontakte patienter nu.

- Det er en mistanke, og det er en mistanke, de (producenten, red.) selv går ud med. Og den skal i hvert fald komme vores patienter til gode, hvis der overhovedet er noget om det, siger lægefaglig direktør ved Sygehus Sønderjylland i Region Syddanmark, Søren Aggestrup til DR Fyn.

Flere ønsker at beholde apparatet

Hverken Region Syddanmark eller producenten har fået meldinger om, at nogle patienter er døde som direkte konsekvens af behandlingen, men lige nu er læger i Region Syddanmark i gang med at tjekke samtlige journaler igennem.

Region Syddanmark har allerede nu kontakt til flere af de patienter, som behandles med et ASV apparatet. Og hos patienterne er reaktionerne vidt forskellige, fortæller Søren Aggestrup.

- Det vi foreløbigt har hørt fra de første, vi har talt med, er, at cirka halvdelen ønsker at fortsætte, fordi de har haft stor gavn og glæde af apparatet. Den anden halvdel afleverer apperatet, siger han.

Selv vurderer Region Syddanmark, at cirka 150 patienter i regionen behandles med ASV-apparatet og lider af hjertesvigt og derfor er i faregruppen med den nye undersøgelse.

Alle bliver kontaktet om sagen

De patienter, der er i risikogruppen, bliver kontaktet af deres sygehus. Men det betyder ikke, at alle patienterne mister deres ASV-apparat.

- Vi vil tage en snak med dem alle sammen og fortælle dem, at der er den her mulige øgede risiko. Og så må patienterne selv vurdere, om de ønsker at fortsætte med apparatet eller ej, siger Steen Aggestrup.

Alle patienter, som behandles med ASV-apparatet, bliver kontaktet af Region Syddanmark via et brev, hvor de informeres om risikoen.

Som udgangspunkt vil nye patienter ikke blive tilbudt behandling med ASV-apparatet. Kun patienter med helt særlig behov vil kunne blive behandlet med ASV-apparatet - og kun efter en grundig vurdering af en specialist.