Besøgstallet stiger på åbne biblioteker

Åbne biblioteker uden personale er fordoblet siden 2012 og giver langt flere lånere.

Mens de almindelige biblioteker rundt omkring på Fyn kæmper med at holde besøgstallet oppe, er der godt gang i de ubemandede af slagsen.

Bibliotekerne holder åbent fra tidlig morgen til sen aften, hvor brugerne kan lukke sig selv ind med et sundhedskort og en kode.

På landsplan er der fra 2011 til 2012 kommet dobbelt så mange såkaldte åbne biblioteker, så der i dag er 158 af de åbne biblioteker, viser de seneste tal fra Center for Bibliotek, Medier og Digitalisering.

Bibliotekar: Et åbent bibliotek giver mere liv

De lange åbningstider med selvbetjening betaler sig på længere sigt.

Besøgstallene er steget markant rundt om på Fyn. Et af de steder, der har oplevet en markant stigning er Gudme, hvor besøgstallet er steget med 46 procent.

Bibliotekar Jørgen Skou fortæller, at de har oplevet en større efterspørgsel på Gudme Bibliotek.

- Det er vores opgave at give en større fleksibilitet end før, og på den måde har vi genopfundet os selv som bibliotek i stedet for det gamle slidte image, vi havde.

- Det har givet flere brugere, mere liv og flere udlån. 

Antal lånte bøger er steget med hele 36 procent i løbet af det sidste år, hvor Gudme bibliotek har haft åbent fra klokken syv om morgenen til klokken 22 om aftenen.

Ingen hærværk på åbent bibliotek

Indtil videre har Gudme Bibliotek ikke haft hærværk eller tyverier, og bibliotekarene oplever, at alle respekterer det åbne fællesrum, fortæller bibliotekar Jørgen Skou:

- Vi har endnu ikke haft hærværk eller tyverier, men selvfølgelig skal der ryddes op ind imellem, men det er meget sjældent.  

Låner er glad for fleksibiliteten

En af de brugere, der flittigt benytter sig af Gudme Bibliotek, er Merethe Vang.

Hun bestiller ofte bøger, bruger biblioteket som opholdsrum i byen, og så er bibliotekets computere en vigtig del af grunden til, at hun kommer der, fortæller Merethe Vang.

- Min familie og jeg er glade for bibliotekets mange muligheder. Vi kommer her oftere nu, hvor der er andre åbningstider, og hvis vi mangler en godnathistorie, så kører vi lige herover.

- Det er hurtigt og nemt, og det betyder, at vi kommer her langt oftere, nu hvor åbningstiderne er udvidet, siger hun til P4 Fyn.

God kommunikation udrydder problemer når personalet går hjem

Når personalet går hjem er bibliotekerne stadigvæk åbne for brugerne. Man skal derfor kigge langt efter hjælp. Men det gør ingenting, mener bruger Mette Vang:   

- Det gør ikke noget, at der ikke er personale hele tiden. Hvis vi har et problem, så kommunikerer vi ofte via gæstebogen eller ved at lægge en seddel til personalet. Næste gang vi kommer der, så er problemet ofte løst. Og så gør det jo ingenting, siger Mette Vang.

På Fyn er der i alt 15 åbne biblioteker i otte kommuner.