Normalt forbinder du nok computerspillet counter-strike med unge mennesker, der gamer løs natten lang.
Men nu er politiet også hoppet med på vognen.
Siden foråret har politiet haft en online-patrulje, som jævnligt spiller med unge gamere.
Betjentene har dermed taget opsøgende politiarbejde til nye højder, når de udstyret med automatrifler og bazookaer, spiller Counter Strike eller Fortnite for at komme i kontakt med unge gamere.
- De unge ved, hvad der foregår, og de lever en stor del af deres liv online. De møder den kriminalitet, som desværre er på nettet. Det kan være digitale sexkrænkelser, svindel eller hadtale, siger Sisse Birkebæk, der er leder for Politiets Online Patrulje.
Og netop ved at møde de unge på deres hjemmebane, kan politiet komme i snak med de unge og klæde dem på til at færdes på nettet. Det fortæller William Karlberg, der er en af de betjente, som spiller med de unge.
- Vi kan ikke være alle steder, og derfor er vi fuldstændig afhængige af de tips og beskeder, vi får ind fra borgerne for at kunne gelejde os i de rigtige retninger.
Og det er alvorlige sager, som de får kendskab til, siger William Karlberg.
- Det kan være, de oplever og opdager en grooming fase, der starter meget, meget tidligt, lang tid før der er sket noget rigtig alvorligt, og inden der er blevet delt krænkende billeder og så videre. Men det gør, at vi har mulighed for at tage kontakt til de forurettede personer i den tidlige opstart, siger William Karlberg.
Skaber godt forhold mellem politi og unge
Hver søndag mellem jul inviterer politiet unge til at spille med dem på spilplatformen Twitch, hvor andre også har mulighed for at følge med i spillet, som hvis det var en fodboldkamp, der blev vist i TV.
Her har de forskellige gaming-events i blandet andet CS-GO, Fortnite, Fall Guys, Minecraft og Valorant.
Et af de steder, hvor drenge har mødtes og gamet med politiet, er i gamerklubben OSG-Gamers fra Mejlskov på Nordfyn. Og her blev mødet med politiet taget godt imod af 13-årige Kristian Mailand Dufresne.
- Det var meget sjovt. De havde god energi og var meget søde. Det var de to bedste på holdet.
Martin Dufresne er far til to af drengene i klubben, og han mener det er godt, at politiet møder de unge i spiluniverset.
- Nettet er kæmpestort, og der er alle mulige mærkelige mennesker på nettet, og vores børn møder dem i hverdagen. Så det er fedt, at der er nogle politifolk, som gider og har tid til at være der, siger Martin Dufresne.
Men det er især, når det gælder politiets image blandt de unge, at Martin Dufresne især mener, det gør en forskel.
- For mig er det vigtigste nok, at det får de unge til at synes, at politiet er gode mennesker, som man kan snakke med og ikke være bange for, hvis man har udfordringer med kriminalitet, og de kan kontakte dem uden at være bange eller utrygge.
Fører til tips og efterforskninger
Politibetjenten William Karlberg oplever også, at de unges kendskab til og tryghed ved politiet ændrer sig, når de mødes online. Han sammenligner det med politiets opsøgende arbejde, som når nærpolitiet for eksempel spiller fodbold med de unge.
- Så er det måske 12-13 drenge eller piger, man kan nå ud til. Her kan det være mange hundreder eller tusinder, vi kan komme ud til på én gang, siger William Karlberg.
Ifølge Sisse Birkebæk, får de løbende flere og flere tips fra børn og unge. Flere af dem har også ført til at der er sat efterforskninger i gang. Blandt i andet sager om grooming. Kriminalitet, som politiet ikke havde haft mulighed for at komme på sporet af, hvis det ikke var for deres arbejde online.
- Før havde de unge ikke et sted at gå hen med deres viden. Det har de nu. Så vi har fået stoppet og efterforsker også sager på baggrund af tips, siger hun.
Og 13-årige Kristian Mailand Dufresne er også klar til at anmelde det, hvis han i fremtiden oplever noget mistænkeligt på nettet. Men i første omgang ville det være fedt at spille med politiet igen.
- Hvis jeg kunne få muligheden for det, så kunne det være sjovt at prøve igen.