Bibliotekerne ryster støvet af sig og går digitale veje

Landets biblioteker er en gevist for samfundet, men de kan blive endnu bedre, lyder det fra en fynsk bibliotekschef.

Når børn hyppigt gæster et bibliotek, er der gevinst at hente for samfundet, viser ny rapport. (Foto: © Colourbox, Colourbox)

Biblioteker er ikke blot hjemsted for en masse støvede bøger.

En rapport fra Tænketanken Fremtidens Biblioteker viser, at bibliotekerne bidrager positivt til dansk økonomi ved at gøre børns læsefærdigheder bedre, hvilket forbedrer deres muligheder for at gennemføre en videregående uddannelse.

Men bibliotekerne kan blive endnu bedre, lyder det også i rapporten.

Eksempelvis kan bibliotekerne stimulere børns læselyst mere gennem et øget samarbejde med skolerne.

Læs efter interesse

Bibliotekschef hos Odense Centralbibliotek Kent Skov er helt enig i, at bibliotekernes potentiale er uforløst.

- Vi kan gøre det bedre. Aktuelt har vi nogle initiativer i gang, blandt andet har vi et lille katalog tilpasset forskellige skoletrin, forklarer Kent Skov, og fortsætter:

- Vi laver nogle aktiviteter, hvor børnene bliver involveret i forhold til, hvad de er interesserede i. Så tager vi afsæt i interesserne, for det er jo sjovest at læse om og arbejde med det, man godt kan lide.

I Odense har centralbiblioteket konkret oprettet samarbejder med biblioteker på to skoler i Højby og Holluf Pile.

Digitale ressourcer tiltrækker børn og unge

Ifølge den fynske bibliotekschef får unge mennesker også i stigende grad blik for mulighederne for fordybelse på bøgernes hjemmebane.

- Vi er så småt ved at få ændret billedet af, hvad et bibliotek er. Og mange børn og unge er igen begyndt at komme på bibliotekerne for at studere, lave gruppearbejde og projekter, fordi vi også er begyndt at have så mange digitale ressourcer, fortæller Kent Skov.

Det er Copenhagen Economics, der har udarbejdet rapporten, som er bestilt af Tænketanken Fremtidens Biblioteker og er støttet af Kulturstyrelsens udviklingspulje samt Danmarks Biblioteksforening.

Bibliotekerne øger årligt det danske bruttonationalprodukt med to milliarder kroner.