Blodbank tørster efter donorer i sommervarmen

En opfordring på Facebook har reddet blodbanken på OUH fra en "småkritisk" situation.

Hylderne med blod i blodbanken på Odense Universitetshospital er halvtomme, fordi folk bliver væk i sommervarmen. Arkivfoto. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Det er sommer, der er ferie og der er rigtig varmt.

Det mærker man også i blodbanken på Odense Universitetshospital (OUH).

Ovenstående er nemlig faktorer, der gør, at donorerne enten ikke booker tider eller aflyser de tider, der allerede er bestilt.

Derfor sendte blodbanken på OUH i morges en opdatering på Facebook, hvor de bad om hjælp til at få fyldt depoterne. Siden klokken 8.30 i morges har et utal af borgere henvendt sig.

- Det har været en meget stor succes, vi har været umådeligt glade for de velvillige donorer, der har troppet op og hjulpet os med at få fyldt lagrene igen, fortæller Kristian Assing, der er afdelingslæge på Odense Universitetshospital og fortsætter:

- Dagen i dag har givet os et stort boost. Det har hjulpet os ud af en småkritisk situation, og det vil vi gerne takke borgerne for.

Ferie og rejsekarantæne

Situationen er dog ikke unormal. Sommeren er generelt en tid, hvor det kan være svært at få donorerne ind i stolene.

- Det er sådan, at mange af vores donerer er på ferie. Men patienter bliver stadig indlagt, selvom det er sommer, og de har stadig brug for blod. Derfor kan vi – hvis vi ikke udviser rettidig omhu – havne i en kritisk situation, fortæller Kristian Assing.

Han nævner, at man aldrig har været i en situation, hvor banken har været helt tømt for blod. Men hver sommer opstår der situationer, hvor man kommer tæt på.

- Det er en tilbagevendende problematik, som vi plejer at kunne håndtere. Men det er klart, at det for alle parter er lidt for spændende, fordi man tænker: ”Åh nej, nu skal der ikke komme for mange trafikulykker”, for så kan man pludselig komme i en situation, hvor man må skaffe blod udefra, forklarer Kristian Assing.

Rådglødende telefoner

Siden tirsdag morgen har telefonerne hos blodbanken på OUH ringet uafbrudt, og 208 personer har lagt beskeder på telefonsvaren.

- Vi har måttet omrokere vores personale, og vi har måttet kalde ekstra personale ind. Vores sekretærer de sveder tran, og det er ikke kun fordi, det er varmt. Der er simpelthen rødglødende telefonlinjer, siger en glad Kristian Assing.

Det er ikke kun på OUH, at man kan mærke sommeren og de slunkne hylder i blodbankerne.

- De blodbanker, vi har talt med, fortæller, at de godt kan mærke, at det er sommer. Og det betyder, at alt kører på lidt lavere blus, men det er ikke sådan, at de oplever en decideret krise. Blodbankerne skal generelt kæmpe lidt mere for at få donorerne ind her i sommerperioden, fortæller Anne-Sophie Fioritto Thomsen, der er kommunikationsmedarbejder hos bloddonorerne i Danmark.

På hospitalerne landet over er mange patienter dagligt afhængige af at få donorblod. Derfor er man på OUH bange for de konsekvenser, det vil få, hvis der ikke er mere blod i banken.

- Det, vi alle sammen frygter, er, at en patient dør på lejet. Men der har vi aldrig været, og der kommer vi forhåbentligt heller ikke, siger Kristian Assing.

Derfor opfordrer han alle nuværende, tappeklar donorer til at bestille en tid.

Facebook
Twitter