Blodsugende dyr fra fortiden er fundet i havet ved Langeland

En fisker fik sig noget af en overraskelse, da et dyr, der mest af alt mindede om noget fra en gyserfilm, sad fast på en af hans torsk.

Et forhistorisk dyr, der mest af alt minder om noget fra Netflix-serien Stranger Things. Det var, hvad en fisker fra Bagenkop på Langeland mandag fik i nettet.

- Den sad på en af mine torsk og havde efterladt et stort hvidt mærke, fortæller den overraskede fisker Robert Pihl.

Han kontaktede Fjord&Bælt i Kerteminde, der med det samme hoppede i bilen og drog til Bagenkop for at hente det, der skulle vise sig at være en havlampret - ét af de mest sjældne former for hvirveldyr.

Det er altså ikke hverdagskost sådan lige at finde en havlampret på de kanter, fortæller Ditte Bølle Jespersen, der er biolog ved Fjord&Bælt.

- Det er meget sjældent, at vi finder den i havet her ved Langeland. Generelt lever den mest i ferskvand, og hvis den bliver fundet i havvand, sker det oftest på vestkysten, fortæller hun.

En værre snylter

Havlampretten er en del af sin egen dyregruppe kaldet rundmunde.

Den adskiller sig fra fisk, de den hverken har lemmer eller en kæbe, som tænderne sidder på. Den lever af at suge sig fast og spise blodet fra sit bytte uden at dræbe det.

Den, som kom i nettet i Bagenkop, bor nu hos Fjord&Bælt i Kerteminde, hvor den svømmer rundt i et akvarium fyldt med torsk og lyssej.

Det er ikke tilfældigt, at det netop er dette akvarium, den er havnet i, fortæller Ditte Bølle Jespersen.

Biolog Ditte Bølle Jespersen var mere end begejstret, da hun så, at det var en havlampret, som en fisker fra Langeland havde fået i nettet. (Foto: Fjord&Bælt)

- Den sad jo fast på en torsk, da fiskeren fangede den. Derfor ved vi, at den godt kan lide at spise det. De her fisk er store nok til at kunne klare at have sådan en snylter hængende en gang imellem, siger Ditte Bølle Jespersen.

Selv om havlampretten ligner noget, der kunne have været hovedkarakter i filmen 'Alien', skal man dog ikke være bange for at møde dyret på en svømmetur.

- Altså, jeg har hørt om en tysk turist, der skulle være blevet angrebet af den engang, men ellers er det et meget tilforladeligt dyr, siger biolog Ditte Bølle Jespersen.