Blød pels og store lytte-ører: Kaninen Zuzu får børn til at elske at læse

På Skrøbelev Skole på Langeland har man med held brugt en læsekanin til at skærpe elevernes læselyst.

10-årige Frederik Dahl læser højt for kaninen Zuzu.

Hvordan får man de unge til at elske at læse?

Det spørgsmål stillede lærerne sig selv på Skrøbelev Skole på Langeland, som er en heldagsskole, der tilbyder specialundervisning til børn, som kan have indlæringsvanskeligheder.

Svaret er han-kaninen Zuzu, og Frederik Dahl på ti år er ikke i tvivl om, hvorfor det virker.

- Fordi han hører efter, og han retter ikke. Han er sød og ligger stille og rolig og lytter, fortæller Frederik Dahl, som synes, det er rigtig hyggeligt at læse for kaninen.

Kaninen Zuzu tilhører klassens lærer Stine Nürnberg.

For fire måneder siden tog hun den med hjemmefra, så de fem ni til 11-årige elever i gruppen kunne skiftes til at læse op for ham i en stille hyggekrog.

10-årige Frederik Dahl og hans lærer Stine Nürnberg i klasselokalet på Skrøbelev Skole sammen med kaninen Zuzu. (Foto: Annesofie Brochstedt)

Idéen opstod, fordi Stine Nürnberg oplevede lidt modstand imod læsning i klassen, og hun ville gerne motivere børnene til at læse og undgå at rette for meget på dem.

- Jeg havde hørt om de her hunde, som man tager med rundt for at skabe læselyst og motivation, og så tænkte jeg, at det var en god idé, fordi børnene i min gruppe var meget glade for kæledyr. Jeg tænkte, at så tager jeg min kanin med, forklarer Stine Nürnberg.

Kamp om hyggestund med kanin

Kaninen er faktisk blevet så populær, at eleverne kæmper om at få lov til at læse for den.

- Der er en lille smule kamp om at have den her stilletid og hyggestund sammen med kaninen. På en eller anden måde bliver den ens ven, som man lige kan fortælle, hvad man kommer i tanker om undervejs, og der er ikke rigtig nogen, der retter, og det er bare rart.

Kaninen har på de fire måneder, projektet har kørt, bragt rigtig mange gode ting med sig. Børnene er blandt andet blevet bedre til at læse - og har fået så stor en interesse for at læse, at de nu også er begyndt at gå på biblioteket.

På Langeland Bibliotek har man også kastet sig ud i en forsøgsordning med et læsedyr. Her er det dog hunden Daffi, der bliver læst højt for.

Læsehunden Daffi, som man kan finde på Langeland Bibliotek. (Foto: Kim Heinrich © Langelands Bibliotek)
Facebook
Twitter