Bøderegn over lastbilchaufførerrastepladser: 'Det er stressende'

Siden årsskiftet er der blevet udstedt mere end 1.000 bøder til lastbilchauffører på rastepladser.

Der er ikke parkeringspladser nok, og derfor må lastbilchauffører enten køre videre eller parkere ulovligt. Det stresser lastbilchauffør Rasmus Højen. (Foto: © William Sonne Kaalø)

Det regner med bøder over lastbilchauffører, der parkerer ulovligt på danske motorvejsrastepladser.

Ved årsskiftet overtog Færdselsstyrelsen opgaven med at udskrive bøder. Fra den 1. januar til 4. februar er der blevet udstedt 1.009 parkeringsbøder til ulovligt parkerede lastbiler.

I sidste halvår af 2018 blev der i gennemsnit uddelt 85 bøder om måneden.

Samtidig er bødetaksten firedoblet for lastbiler, så en parkeringsbøde nu koster 2.040 kroner.

Det viser tal fra Færdselsstyrelsen og Vejdirektoratet, som DR har fået indsigt i.

Den udvikling er Jesper Thomsen, der er chauffør for Silotrans, ikke glad for.

- Vi står i et svært dilemma om, hvad der bedst kan svare sig. Er det at få en bøde for at køre videre og overskride køre/hviletiden eller er det at betale 2.040 kroner for en parkeringsbøde?

Heller ikke Rasmus Højen, der kører for AL Logistik, har rosende ord om de mange bøder og bødesatsen.

- Der er jo ikke nogen chauffører, der har råd til at skulle betale parkeringsbøder hver anden dag, fordi vi ikke kan komme til at parkere. Man går og håber på ikke at blive taget. Det er situationen hver dag. Det er rigtig stressende.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) er dog glad for, at der bliver uddelt flere bøder.

- Det vidner blot om, at den ulovlige parkering, der tidligere har fundet sted, nu ikke længere kan praktiseres – og det har jeg det sådan set fint med, da parkeringsreglerne skal overholdes, uanset hvor du parkerer dit køretøj, siger han.

For få parkeringspladser

Det er Vejdirektoratet, der står for rastepladserne. Men det er ikke helt lige til at udvide dem. Det fortæller Mette Bentzen, der er afdelingsleder og ansvarlig for rastepladserne i Danmark.

- Der er for få parkeringspladser på nogle rastepladser. Det er en politisk beslutning, hvad man vælger at bruge pengene på. Det er en prioriteringsopgave, der ligger hos politikerne. Valget er ikke faldet på parkeringspladser endnu.

Siden 2010 er lastbiltrafikken i Danmark steget med 11 procent.

Det fremgår af Vejdirektoratets seneste årsrapport.

Samtidig er der kun blevet oprettet 102 nye lastbilparkeringspladser de sidste fem år. De er kommet i forbindelse med to nye rastepladser langs Silkeborgmotorvejen.

Ved den seneste lastbiltælling i efteråret 2017 havde knap to ud af tre rastepladser for mange lastbiler parkeret i forhold til pladser på en normal hverdag.

0:00

Det er en uholdbar situation, siger Martin Aabak, der er direktør i brancheorganisationen Danske Speditører.

- Danske chauffører og vognmænd, der bidrager til at holde samfundet kørende ved at understøtte dansk eksport og import, udfører et samfundsgavnligt arbejde og bliver samtidig forment adgang til motorvejsrastepladserne, når de skal holde deres lovpligtige hvil. Det er ikke kønt at se på, siger han.

Men Ole Birk Olesen mener ikke, at det er statens opgave at stille gratis faciliteter til rådighed for lastbilers langtidsparkering.

- De løsninger må markedet selv levere. Det er desuden hverken ret eller rimeligt, at lastbilchauffører lever og overnatter i dagevis på de danske motorvejsrastepladser. Ved at begrænse langtidsparkeringen på motorvejsrastepladserne frigøres der kapacitet til, at pauser og kortere hvil kan afholdes, siger ministeren.

  • På en tilfældig aften i februar var alle parkeringspladser til lasbiler fyldte på rastepladsen Hylkedal Øst. (Foto: © William Sonne Kaalø)
  • Her ses to lastbiler på rasteplads Ustrup Øst, der holder ulovligt parkeret. Det er ikke et sjældent syn. (Foto: © William Sonne Kaalø)
1 / 2