En helt almindelig januardag på tegnestuen skal snart blive til en historisk festdag, men det aner Mette Tony intet om, da telefonen pludselig ringer.

- Vi har valgt, at vi gerne vil arbejde videre med jer.

Det er ikke, hvilken som helst opgave som venter for tegnestuen på Tåsinge. Praksis Arkitekter har vundet konkurrencen om at genopføre Svinkløv Badehotel – det nationale klenodie, som brændte ned til grunden i september sidste år.

5 detaljer om Mads og Mette
  1. Hver dag går alle medarbejderne en tur ned til vandet, når de er færdige med at spise frokost.
  2. Mette vandt bronzemedalje i VM i match-race i 2001.
  3. Deres hus og tegnestue er landsbyens gamle skole.
  4. Folk i Troense undrede sig over, hvad Praksis Arkitekter lavede. Mads Bjørn Hansen greb chancen og brugte en aften på at fortælle, forklare og indvie de lokale i livet som arkitekt.
  5. I 2004 vandt parret Akademirådets guldmedalje samt 100.000 danske kroner. Det var nok til at købe udstyr til at kickstarte Praksis Arkitekter.

Mette Tony har dannet par med Mads Bjørn Hansen i 12 år - både i soveværelset og foran tegnebrættet.

Denne dag lurer Mads hurtigt, hvad opringningen drejer sig om. Han skynder sig hen til skibsklokken, som hænger centralt på tegnestuen for at udføre et særligt ritual.

Hver gang de vinder en konkurrence, skal den lille klokke i messing bimle og bamle, så alle medarbejderne kan høre, at den lille virksomhed på Tåsinge har fået en ny ordre.

- Der blev baldret løs på messingklokken den dag, fortæller han.

'Still going strong'

Mette Tony og Mads Bjørn Hansen stiftede Praksis Arkitekter i 2005. Det var også året, hvor kærligheden kom på papir, og parret flyttede til Troense på Tåsinge. Siden dengang har tegnestuen vokset sig større og har nu 21 medarbejdere i den lille sydfynske by og seks medarbejdere på afdelingen i København.

Kom med ind i på tegnestuen


Ægteskabet er også still going strong og har holdt til diskussioner om børneopdragelse og lange sange om arkitektur.

Både privat og på arbejde ser de store styrker ved hinanden:

- Mads er en klippe. Man kan altid regne med ham, fortæller Mette Tony om sin 46-årige mand.

Mads Bjørn Hansen forelskede sig i en ung jyde i gul sommerkjole.

- Hun stråler. Det kan jeg også se, når hun er ude og præsentere projekter. Der er en dyb troværdighed omkring Mette, siger han.

Vi er dybt afhængige af hinanden.

Mette Tony

189.858 andre par er blevet skilt siden 2005, hvor Mads og Mette sagde ja til hinanden. Men selvom statistikken er fyldt med skilsmisser, så mener parret, at opskriften på et lykkeligt ægteskab kan være meget enkel:

- Vi gider ikke bruge tid på det, der ikke er vigtigt, forklarer Mette Tony og spørger:

- Små sten i skoen, det skal da i hvert fald ikke fylde, vel?

Først børn - så må karrieren komme efter

Fra morgen til eftermiddag er Mette og Mads ambitiøse arkitekter. Men når det bliver fyraften, trisser de ind i privaten og bliver en børnefamilie på fire.

- Vi elsker at holde fri!, udbryder Mette Tony, som ofte "sjosker rundt i gamle joggingbukser."


Parrets arkitektoniske ambitioner vil altid komme i anden række, for derhjemme er det vigtigt at kunne smide sig på sofaen med børnene Inger og Niels, som er otte og elleve år.

- Vi har sagt til hinanden fra starten, at vores arbejde ikke skal gå ud over børnene, siger Mads Bjørn Hansen.

Vi har sagt til hinanden fra starten, at vores arbejde ikke skal gå ud over børnene

Mads Bjørn Hansen

Derfor spænder forældrene også gerne en hestetrailer fast på bilen, så datteren kan komme til ridning i weekenden, og sønnike følges til spejder.

Først når børnene er lagt i seng, må den bærbare komme på køkkenbordet.

Fra travl storby til sydfynsk idyl

De to arkitekter testede deres evne til at samarbejde, da de boede i København. Her havde de begge gode job, men om aftenen begyndte de at tegne sammen.

Det gik smertefrit. Det gjorde det også med at skaffe en ejendom i provinsen. For før de havde set sig om, ringede ejendomsmægleren tilbage med beskeden om, at de godt kunne få den adresse, som de havde udset sig, i Troense.

- Vi havde ikke regnet med at få huset så hurtigt, som vi gjorde. Nogle gange skal man lige have det sidste skub, forklarer Mads Bjørn Hansen.

De fik skubbet.

- Og så var det bare af sted. Worst case scenario var, at vi måtte sælge huset og flytte tilbage til København og få et job der, siger han.

Men det skete aldrig.

De bor stadig i den pittoreske landsby, hvor de med deres egne ord har ”udsyn til resten af verden”. De seneste tre-fire år har resten af verden så også fået øjnene op for arkitekterne i provinsen. Noget der bliver tydeligt, når man kigger på en af væggene i kopirummet, som er plastret til med avisudklip om Praksis Arkitekter.

Høje forventninger - for alle husker badehotellet

Selvom ægteparret har vundet mange store opgaver, så fandt Mads Bjørn Hansen hurtigt ud af, at Svinkløv var noget andet. Noget helt specielt for danskerne.

Da det blev offentliggjort, var den danske presse klar, og parret opdagede, hvad det skulle i gang med:

- Det var på dét tidspunkt, jeg fornemmede, at det var noget særligt at skulle genopføre Svinkløv, fortæller han.

Den store mediebevågenhed kan være nervepirrende i sig selv, men arkitektparret er mest spændt på, om det kan leve op til folks forventninger.

- Det er en rigtig udfordrende opgave, som vi står i lige nu. Rigtig meget energi går med at løfte arven fra det gamle badehotel. Mange mennesker har et forhold til det sted, siger Mette Tony.

- Jeg kunne godt tænke mig, at folk kommer til at kunne trække vejret og sige ”så er Svinkløv genskabt”, når de kommer derop, og det er genopført.

Se TV-indslaget fra da Svinkløv Badehotel brændte

Om det bliver et nyt national klenodie, som det brændte badehotel er uvist. Men én ting er sikkert, siger Mette Tony:

- Vi får ikke tid til at gå i haven det næste stykke tid.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.