(Foto: Anne Mette Thrane)

Børn samler affald og tæller cigaretskod: 'Det er sjovt, fordi vi finder rigtig mange ting'

I denne uge samler tusindvis af børn affald og skod sammen til Affaldsindsamlingen.

1, 2, 3... 100.

Der tælles cigaretskodder i denne uge, hvor 146.000 vuggestuebørn, børnehavebørn og skoleelever i hele landet tager kampen op med affald i naturen.

I Børnecentret Æblet i Odense snakker de om affald hele ugen. De tegner skrald, ser film om affald og graver ting ned, og de er også en del af den landsdækkende affaldsindsamling.

Det er 14. år i træk, at Danmarks Naturfredningsforening arrangerer affaldsindsamling, og som noget nyt skal indsamlerne tælle de millioner af cigaretskod, som havner i naturen hver eneste dag i Danmark.

- Sagens kerne er jo, at der er plastik i de her cigaretskod - altså i filtrene, som ligger ude i naturen. Det er også den plastik, som ender i havene og bliver til mikroplast og i virkeligheden ender i vores fisk. Og det er det, vi spiser, på et eller andet tidspunkt, siger Anders Vogel, der er projektleder på Affaldsindsamlingen hos Danmarks Naturfredningsforening.

Affaldsugen kulminerer søndag, hvor familier, virksomheder og lokale ildsjæle rundt i landet har oprettet over 1000 affaldsindsamlinger for at give naturen en forårsrengøring.

 • Børnene i Børnecentret Æblet i det nordlige Odense samlede affald ind. Alt fra dåser, plastik og glasskår til vådservietter og ikke mindst cigaretskod havnede i affaldsposerne. Her er det pædagogen Mette Danekilde-Simonsen sammen med en lille gruppe af børnene fra Børnecentret Æblet. (Foto: Anne Mette Dam Thrane)
  1 / 9
 • - Det er sjovt, fordi vi finder rigtig mange ting, siger Mille på fem år, som tjekker den foreløbige høst. (Foto: Anne Mette Dam Thrane)
  2 / 9
 • Børnehavebørnene har farvelagt tegninger og inddelt dem, så de passer til de tre plancher med "Dagrenovation", "Naturens affald" og "Farligt affald/Genbrug". (Foto: Anne Mette Dam Thrane)
  3 / 9
 • Cigaretskod var dagens helt store "vinder". Børnene talte dem og puttede dem i en pose for sig. (Foto: Anne Mette Dam Thrane)
  4 / 9
 • Når børnene fandt ting, der lå lidt nede i jorden, kæmpede de ihærdigt for at få dem fri. Her er det en dåse, som bliver hevet op af jorden. (Foto: Anne Mette Dam Thrane)
  5 / 9
 • Tobias og Mille fortalte, at børnene tidligere på ugen havde gravet blandt andet en bananskrald, en mælkekarton, en dåse og en flaske ned i jorden for at blive klogere på, hvad der forgår i naturen. Om nogle uger graver de det op for at se, om det var noget, dyrene kunne spise. (Foto: Anne Mette Dam Thrane)
  6 / 9
 • Gruppernes små affaldsposer til cigaretskod. På bare en time kunne børnene nemt samle omkring 100 skod i hver gruppe. (Foto: Anne Mette Dam Thrane)
  7 / 9
 • På turen rundt i lokalområdet blev både fortov, stier og hække støvsuget for affald af de tre- til seks-årige, som ikke var bange for at strække armene langt ind under hækken, hvis der lå et stykke plastik og skinnede. Pædagog Mette Danekilde-Simonsen fik samtidig en snak med børnene om, hvad det betød for naturen, hvis affaldet blev liggende. (Foto: Anne Mette Dam Thrane)
  8 / 9
 • Her er en del af dagens høst fra Børnecentret Æblet. Torsdag står den på sortering af affaldet og en tur på genbrugspladsen. Sidste år blev der indsamlet 173.000 kilo affald og 102.000 dåser i hele landet til Affaldsindsamlingen. (Foto: Anne Mette Dam Thrane)
  9 / 9
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk