Børn skal igen gå til præst i skoletiden

Halvdelen af landets kommuner har fået ja til at gøre konfirmationsforberedelsen til en del af skoletiden igen.

12-årige Astrid Søgård har en hest, der skal rides hver eftermiddag efter skole. Derfor er alt, der kan gøre skoledagen kortere en kærkommen gave. (Foto: Kirsten Nepper-Rasmussen- DR Fyn)

Hvis du vil gå til præst, så skal du regne med ekstra timer oveni de 35 timer, du i forvejen går i skole. Sådan er det lige nu for landets elever, der skal konfirmeres.

Men nu har halvdelen af landets kommuner fået lov til at droppe noget af skoletiden til fordel for, at eleverne kan gå til præst. Det viser en helt ny opgørelse, som Undervisningsministeriet har lavet for DR.

48 kommuner har allerede fået tilladelse til at forkorte undervisningstiden for at give plads til konfirmationsforberedelsen. Det til vil formentlig stige i den kommende tid, for der ligger stadig cirka 20 ansøgninger fra kommuner, der vil det samme på bordet til behandling i Undervisningsministeriet.

Undervisningsminister Ellen Thrane Nørby (V) er glad for, at så mange kommuner nu vil forsøge sig med kortere skoledage, hvor konfirmationsforberedelse er inkluderet i de obligatoriske 35 timers undervisning. Hun kalder det et "vink med en vognstang" fra kommunerne, at så mange har søgt og fået lov.

- Ligesom vi gerne vil have en åben skole, hvor musikskolen og fodboldklubben kan spille en rolle i skoletiden, så mener vi også, man skal have mulighed for helt lavpraktisk at lade konfirmationsforberedelsen ligge inden for den tid, eleverne i forvejen bruger på en skole, siger Ellen Thrane Nørby.

Biskop i Fyens Stift, Tine Lindhardt, understreger, at det fortsat vil være kirkens opgave at forkynde og ikke skolens, men det nye forsøg vil give bedre muligheder for alle, mener hun.

- Det giver skolerne meget større fleksibilitet, så skoledagene ikke bliver alt for lange for dem, der gerne vil gå til konfirmationsberedelse. Det vil være en lettelse både for eleverne og skolen, siger Tine Lindhardt.

Fakta

  • Omkring 70 procent af de danske skoleelever vælger at gå til konfirmationsforberedelse.
  • 48 kommuner har fået lov til at skære op til to timer om ugen af undervisningstiden for at eleverne kan gå til præst.
  • Flere kommuner venter på at få deres ansøgning godkendt. På Fyn har syv kommuner søgt. De fem er allerede godkendt.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.