Børn skal lære af H. C. Andersens eventyr: 'Klods Hans havde nul venner på Facebook'

H. C. Andersen Paraden optræder i anledning af årsdag.

(Foto: Line Svindt)

Hvad er det, der gør, at H. C. Andersens eventyr giver genlyd hos børn 214 år efter, han blev født?

Fordi hans eventyr stadig er relevante, men måske også fordi oplevelsen af hans eventyr er med til at skabe en kontrast til den hverdag, børn typisk har i dag, mener Nana Lacor, der børne- og ungekulturkonsulent i Odense Kommune.

- Hvis man ser på vores digitale børn i dag, så får de i fællesskab en oplevelse med fokus på sanserne og fortællingens kunst, siger hun.

1.100 børn er tirsdag mødt op til forestillingen 'H. C. Andersen Paraden' og ikke mindst fødselsdagsfejringen af den kendte forfatter i Odense Koncertsal. Børnene skal blandt andet opleve Klods Hans som et blandt mange af den odenseanske forfatters eventyr, der bliver vist på scenen.

Og netop dén klassiker kan børnene lære meget af, mener Torben Iversen, der er leder af H. C. Andersen Paraden.

- Klods Hans er der ingen, der regner med. Han har nul venner på Facebook. Alligevel klarer han den, for Klodshans er sig selv, siger han og fortsætter:

- Det er dét, vi skal lære børnene: Lad være med hele tiden at spejle dig og måle dig i de andre. Tro på, at du selv kan noget. Det er det, Klods Hans gør, og han scorer prinsessen og det halve kongerige, siger Torben Iversen.

  • Der var fuldt hus i Odense Koncerthus, da 1100 børn skulle se og høre H. C. Andersen eventyr i anledning af hans fødselsdag. Efter forestillingen kunne børnene tage papirflagene med hjem og fejre den fynske forfatter. (Foto: Allan Christiansen - DR Fyn)
  • Blandt andre optrådte Det kongelige Teaters Balletskole samt artister fra Dynamo Workspace i Odense Koncerthus i forbindelse med H.C. Andersen 214-års-fødselsdag. (Foto: Line Svindt)
  • Torben Iversen holder meget af H. C. Andersens eventyr, og han håber, at børnene kan lære noget af dem. (Foto: Jacob Høstrup)
1 / 3

Håber børnene vil fejre byens stolte søn

Igennem 31 år har H. C. Andersen Paraden turneret rundt i landet, og som altid foregår forestillingen i Odense 2. april.

Normalt foregår den gratis forestilling i Eventyrhaven i Odense, men i dag gik de optrædende på scenen i Odense Koncerthus sammen med blandt andet balletdansere fra Den Kongelige Balletskole i Odense.

Torben Iversen, som har orkestreret H. C. Andersen Paraden i alle årene, håber på, at børnene vil holde fødselsdagsfest for den 214 år gamle forfatter i dagens anledning.

- De skal fejre byens stolte søn, og forhåbentlig har de lyst til at kigge ind i eventyrbogen og snakke om, hvad de kan bruge den til i dag, siger han.

For Torben Iversen er ikke i tvivl om, hvilken betydning H. C. Andersen har haft.

- Jeg ved, at det er den største danske kulturpersonlighed nogensinde, vi har med at gøre. Det skal vi blive ved med at fejre i den by, hvor vuggen stod, fordi vi holder af Andersen og eventyrerne og alt det, de kan fortælle os i vores tid: livsvitaminerne, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk