Bogpakke gør udsatte familier til bogorme

Bogprojekt får udsatte familier til at læse børnebøger, men de kommer ikke på biblioteket.

Familier i udsatte boligområder har ikke tradition for at læse bøger med børn. (Foto: Lars mØLler © Scanpix)

- Det har overrasket mig, at familierne ikke har tradition for at læse med små børn.

Sådan siger fra Helle Hygum Espersen, seniorprojektleder i kommunernes forskningsinstitut Kora, efter hun har undersøgt et bogprojekt i udsatte boligområder.

I projektet har biblioteker i 20 kommuner besøgt og uddelt en boggave til udsatte familier i belastede boligområder, når børnene var henholdsvis et halvt år og ét år.

Bibliotekarernes besøg har ifølge evalueringen været en succes.

- Bibliotekarerne har en oplevelse af, at de gør en forskel og rykker ved nogle ting, så borgerne begynder at bruge bøgerne, siger Helle Hygum Espersen til DR Fyn.

Projektmedarbejder Najat Bahij har delt bøger ud for Vollsmose Bibliotek i Odense siden 2012. Hun føler også, at hendes besøg rykker noget.

- Forældrene er glade for besøget og den viden, som bøgerne giver deres børn. Og de vil gøre en indsats for at gøre deres børn bedre til sprog, fortæller Najat Bahij.

Projektet lagde også op til, at familierne kunne hente yderligere en bogpakke på biblioteket, når barnet var fyldt halvandet år, men den del kneb det med.

- Familierne er meget biblioteksuvante, og det har vist sig, at det er vanskeligt at få familierne til at komme på biblioteket, siger Helle Hygum Espersen.

Konklusionen er derfor, at bibliotekerne kan med fordel tænke ud af deres egen fysiske ramme og lade bibliotekarerne være dér, hvor familierne er. Det er nu op til de enkelte kommuner, om de vil fortsætte med projektet. Hidtil har projektet været støttet af midler fra sats-puljen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.