Boom i arkæologer skaber flere års ventetid på findeløn

Amatørarkæologer må vente 2,5 år, før dusøren for et danefæ tikker ind på kontoen.

Udgravningerne af Nonnebakken i Odense kunne vise, hvor gammel byen egentlig er. Her hjalp flere lokale amatørarkæologer til. (© Odense Bys Musseer)

Det boomer med danskere, som er begyndt at interessere sig for arkæologi. Den store interesse har givet mange fund, og det betyder, at amatørarkæologer nu må vente op til to og et halvt år, inden de får den velfortjente findeløn.

Det skriver Jyllands-Posten.

Men det er ikke den økonomiske gevinst, der lokker. I stedet er det interessen for vores historie, som får amatørarkæologen Glenn Abramsson ud med metaldetektoren.

- Det er selvfølgelig rart at få en anerkendelsen i form af en findeløn, men det ændrer ikke min interesse for faget, forklarer han til DR Fyn.

Han er med i den amatør-arkæologiske sammenslutning Harja på Fyn og har været ivrig ting-finder siden 2009.

- Vi får nogle helt fantastiske danefæ-breve, hvor Nationalmuseet forklarer, hvad det er, man har fundet. Det er der mange, der sætter stor pris på, forklarer fynboeren, som selv har sendt flere hundrede fund videre.

  • Tre amatørarkæologer har fundet syv armringe fra 900-tallet på en mark i Jylland. Med en vægt på cirka 900 gram, er den Danmarks største vikingeguldskat. (Foto: Nationalmuseet) (© Scanpix)
  • Et 29,5 cm langt guldhalsbånd er blevet fundet på herregården Hessels jorder ved Louns bredning nær Hvalpsund. Her ses museumsdirektør Johnny Højgård, der var med til at finde armbåndet. (Foto: henning Bagger © Scanpix)
  • Danmarks største guldfund består af seks guldarmringe og en sølvarmring. Det vejer cirka et kilo og vurderes at stamme fra omkring 950. (Foto: Nationalmuseet) (Foto: Nationalmuseet © Scanpix)
  • Sten Lennart Jakobsens assistent med Danefæ i form af en kæmpehummerart. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh © Scanpix)
  • Nordens hidtil største fund af en vikingehandelshavn ved Vordingborg udgraves i øjeblikket. Arkæologerne taler om årtiers største vikingefund ved Avnø Fjord. (Foto: MIKAL SCHLOSSER © Scanpix)
  • Jernalderlandsby lå gemt i en mark på Møn. (Foto: Søren Steffen © Scanpix)
1 / 6

På Odense Bys museer har man også travlt.

Museumsinspektøren mener, at der er noget helt iboende i os, som driver os ned i jorden.

- De får samvær med andre mennesker, de kan være ude i naturen, og så er der jo skattejægerinstinktet, fortæller museumsinspektør Mogens Bo Henriksen.

En forsinkelse af lønnen vil heller ikke ændre noget for Glenn Abramsson, som har fået fra 100 kroner og op efter for sine danefæ.

Facebook
Twitter