Borgere betaler stadig for Scan-Hide

Skandalen om garveriet Scan-Hides ulovlige aftale om spildevand med Svendborg kommune trækker fortsat i langdrag - på borgernes regning.

Skandalen om garveriet Scan-Hides ulovlige aftale om spildevand med Svendborg kommune trækker fortsat i langdrag - på borgernes regning.

Det er to år siden, at aftalen om rabat til Scan-Hide for rensning af deres spildevand blev erklæret ulovlig. Alligevel er det stadig borgerne i Svendborg, der betaler regningen.

Det skyldes at Statsforvaltningen endnu ikke har taget stilling til den sidste del af sagen og givet kommunen lov til at hæve garveriets spildevandspris.

Efter to års venten kræver Svendborg Kommune nu en afgørelse:

- Det er helt urimeligt, at borgerne fortsat betaler regningen, når det allerede er slået fast, at det er forureneren selv, der skal betale, siger Flemming Madsen (S), der er formand for Teknik- og Miljø.

Sagen startede i efteråret 2009, hvor DR-magasinet 21 Søndag afslørede den ulovlige aftale, som den tidligere borgmester i det, der dengang hed Egebjerg Kommune, Mogens Johansen (S), indgik med Scan-Hide udenom byrådet.

Rabat på spildevand

Aftalen giver garveriet rabat på spildevandsrensning og sender millionregningen videre til borgerne i form af højere takster. På papiret er aftalen uopsigelig før 2017.

Men i juni 2010 slog Statsforvaltningen fast, at aftalen er ulovlig, fordi den strider med princippet om, at det er forureneren selv, der skal betale. Indtil der er taget stilling til de allersidste ting, slipper Scan-Hide dog for selv at betale.

- Det er en tung sag, og desværre kommer vi ind sommerferien, hvor den ene går på ferie og så den anden. Men vi gør det så hurtigt og så godt, vi kan, siger direktør i Statsforvaltningen Syd, Nina Wurtz.

Statsforvaltningen mangler også at vurdere, om den tidligere borgmester Mogens Johansen, der underskrev aftalen, kan straffes personligt for de tab, aftalen har påført kommunens borgere.  

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk