Bosniere forærer mindesten til kommune: Tak for beskyttelse og omsorg

For 25 år ankom de bosniske flygtninge til Danmark. Nu vil de sige tak med en mindesten.

Motivet på replikaen, som bosnierne forærer til Odense, vil forestille en mand med en løftet hånd som i en hilsen. Teksten på replikaen skal symbolisere venskab mellem Bosnien, Odense og Danmark. (Foto: PRIVATFOTO)

Der er mange måder at sige tak på. Man kan for eksempel gøre det med et håndtryk, et kram eller en buket blomster.

Men bosnierne i Odense gør det med en særlig mindesten, som de vil give til Odense Kommune.

Meho Selman har boet i Odense i 25 år og arbejder til daglig som underviser på biblioteket i Vollsmose i Odense. (Foto: Annesofie Brochstedt)

- Vi vil gerne takke den danske befolkning og den danske stat i almindelighed og dermed også odenseanere for al den beskyttelse og omsorg, vi fik i en svær tid for præcis 25 år siden, siger Meho Selman (S), som er regionrådspolitiker i Region Syddanmark og aktiv i det bosniske samfund.

Bosnierne kom til Odense som krigsflygtninge i 1993, og i anledning af 25 års jubilæet vil de nu takke Odense og Danmark for, at de dengang blev taget så godt imod.

- Dengang vi kom for 25 år var der ikke ret mange af os, der kunne forstå det danske sprog. Men vi kunne godt mærke den positive interesse fra vores danske medborgere, dengang vi kom til flygtningelejren. Det var helt tydeligt, at folk ville være behjælpelige, og at folk ville beskytte os, fortæller Meho Selman.

Mindestenen symboliserer fred og venskab

Mindestenen, som Odense Kommune takkede ja til i denne uge, er en replika af en stecak og er en middelalderlig gravsten med både billede og tekst. Teksten og motiverne på replikaen skal symbolisere fred, velkomst og venskab mellem Bosnien og Danmark.

Netop den venskabelige modtagelse er Meho Selman overbevist om har været med til at integrere bosnierne så godt i det danske samfund.

Mindestenen vil se ud som på billedet og have en størrelse på 150 cm x 70 cm x 190 cm. (Foto: PRIVATFOTO)

- Bosnierne i Danmark er en god integrationshistorie – både den første generation, men især vores unge, som blev født her og som i dag er veluddannede og aktive på arbejdsmarkedet. Alt dette ville ikke være muligt, hvis man ikke følte sig velkommen i det her land, siger Meho Selman.

Mindestenen bliver sat op i Skt. Jørgens Parken i Odense i november, og Meho Selman forestiller sig, at det vil give parken en særlig symbolsk betydning for bosnierne i Odense.

- Jeg er næsten sikker på, at denne park uofficielt bliver omdøbt til Bosniens Park. Og jeg kan godt forestille mig, at når bosnierne her i Odense en pæn eftermiddag vil cykle en tur, så vil de cykle forbi denne her sten og få en kop kaffe. Eller hvis der er en sammenkomst, så vil man samles om denne her sten, fortæller Meho Selman.

Udover mindestenen planlægger bosnierne også en række arrangementer for at markere 25-året i den kommende tid.

Facebook
Twitter