Bryggerisamarbejde viser vejen for små virksomheder

Frisk fynsk øl fra fad. Når små virksomheder samarbejder, kan det gavne dem alle, viser et projekt blandt 16 fynske bryggerier og Syddansk Universitet.

Selvom man er konkurrenter, kan man godt arbejde sammen. Det har 16 fynske bryggerier igennem to år praktiseret, og erfaringerne er så gode, at andre brancher i andre landsdele kan lære af dem.

Sådan lyder det fra Dannie Kjeldgaard, der er professor ved Institut for Marketing og Management på Syddansk Universitet.

- Markedet er drevet af produktinnovation, og mikrobryggerierne er smadderdygtige til at lave nye produkter. Men i Danmark udvikles der næsten to øl hver dag, så i stedet var det oplagt at bruge nogle af de ressourcer på at innovere forretningen og markedsføringen, siger Dannie Kjeldgaard.

Han peger på, at mindre virksomheder gennem lignende samarbejder kan skabe fælles ressourcer og vækst, uden at de skal udvide deres virksomhed.

Øl-rute er på vej

Hvor de før var konkurrenter er de nu kolleger.

Samarbejdet mellem bryggerierne på Fyn har derfor gjort, at de i fremtiden bliver bedre rustet til at tage kampen op mod øl-producenternes virkelige konkurrent - vinen.

Blandt andet har samarbejdet resulteret i en fynske øl-rute efter forbillede fra franske vinruter.

- Når vi nu er 16 bryggerier på Fyn, så kan vi lave en ølrute, hvor turister kan køre fra det ene bryggeri til det andet og smage det forskellige øl, som de kan købe med hjem, fortæller medejeren af Refsvindinge Bryggeri, Ellen Rasmussen, til DR Fyn.

Malt og fadølshave

Bryggeriet, som ligger nær Ørbæk på Fyn, har desuden i samarbejde med de andre bryggeri få gang i bryggeriets gamle malteri, så der i fremtiden kan komme fynsk malt i de fynske øl.

- I samarbejde med Syddansk Universitet har vi søgt EU-midler. Det betyder, at vi nu har fået renoveret det gamle malteri på Refsvindinge, og nu er vi i gang med at lave malt, som vi kan sælge til de andre fynske bryggerier, forklarer Ellen Rasmussen.

Hun håber også, at rendyrket fynsk øl kan komme på tale.

- På sigt har vi også samarbejder om humle og gær, så vi kan lave fynsk øl - alene på fynske råvarer, fortæller Ellen Rasmussen.

Bryggerierne har derudover samarbejdet om en fælles fynske fadølshane, som skal gøre, at de små virksomheder i fremtiden lettere kan sælge deres øl ind til udskænkningssteder i eksempelvis København og Aarhus.