Butiksansatte er bekymrede for corona: Minder om gode råd til julehandlen

Mens smitten stiger med omikron, stiger risikoen for ikke at kunne holde jul sammen med sine nærmeste.

Husk coronarådene. HK Handel sender en venlig påmindelse afsted til alle de handlende om at passe på hinanden, så vi undgår for høj smitte i julehandlen. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Sikken voldsom trængsel og alarm.

Der bliver for alvor tryk på julehandlen, når kunder i de kommende dage svinger dankortet for at købe alt fra de sidste julegaver til juleanden.

Men i år foregår julehandlen i selskab med omikronvarianten, og det skaber bekymring blandt de butiksansatte.

Derfor er HK nu ude med et opråb og seks gode råd, så vi husker de gode vaner, når indkøbene skal gøres.

- Vi kan se, der bliver slækket på alle de gode råd op til jul. Samtidig er der rigtig mange mennesker i butikkerne, og det betyder, at der er endnu større sandsynlighed for, at nogen kan blive smittet. Derfor er rådene endnu vigtigere her op til jul, siger Mette Høgh, der er formand for HK Handel.

Rådene har vi hørt før. Men med en højtid med familien lige om hjørnet er der grund til at genopfriske dem, lyder det fra HK.

- Der er en bekymring for, at man bliver smittet, så man ikke kan være sammen med sine nærmeste til jul. Det vil vi jo gerne alle sammen. Det betyder noget helt særligt for os alle og også for mine medlemmer, siger Mette Høgh.

For selv om danskerne tager situationen med risiko for smitte alvorligt, har vi alligevel en tendens til at glemme de gode råd og retningslinjer.

Sådan lyder det fra Michael Bang Petersen, der er professor ved statskundskab på Aarhus Universitet og leder af HOPE projektet, som følger danskernes holdning til corona.

- Det skyldes ikke ond vilje. Vi kan se, at folk er bekymrede for situationen, og vi kan se, at folk udtrykker opbakning til de forskellige anbefalinger og retningslinjer. Men undertiden glemmer man det måske, siger Michael Bang Petersen.

Han mener, at de gode råd vil blive taget godt imod.

- Folk tager situationen alvorligt og på den måde, tror jeg også, at de fleste vil tage positivt imod sådan en påmindelse – også fordi folk formentlig godt kan forstå, at en butiksekspedient kan være bekymret i en situation, hvor der er meget meget høj smitte i samfundet, siger Michael Bang Petersen.

Kvickly: Her er sort af mennesker

Hos Kvickly i Middelfart oplever de stor travlhed op til jul og mellem jul og nytår, når der skal handles ind til julemiddagen, julefrokosterne og nytårsmenuen.

Særligt midt på dagen er der trængsel ved hylder og kassebånd.

- Det er massivt mellem klokken 11 og 17. Kunderne handler på lige præcis samme tidspunkt, og jeg husker tydeligt sidste år, hvor der ikke skete ret meget om formiddagen, og klokken 11 var der sort af mennesker, siger Kenny Tolstrup Jørgensen, der er varehuschef i Kvickly i Middelfart.

Derfor hilser han også rådene fra HK velkommen. I særdeleshed rådene om at udnytte butikkernes åbningstid og at handle alene.

- Det, synes jeg, er gode råd at komme med, for det er en af de udfordringer, vi møder op til de store helligdage. Hvis vi kunne flytte kundernes indkøbsmønster lidt, ville det være rigtig godt, siger Kenny Tolstrup Jørgensen.

Rådene kommer ikke uden grund. For den øgede smitte giver anledning til bekymring blandt hans ansatte.

- Vi er nervøse for at blive smittet, og vi snakker om det hver dag, og at vi skal sørge for at holde afstand og sidde bag plexiglasset, siger Kenny Tolstrup Jørgensen.

Ifølge retningslinjerne skal de butiksansatte ikke bære mundbind, hvis de kan fremvise et gyldigt coronapas.

- De ansatte gør alt, hvad der er muligt og overholder alle restriktioner. Den her opfordring gælder til kunderne, og at vi kan være fælles om at sikre både kunder og medarbejdere en coronafri jul, siger Mette Høgh.

Senere i dag mødes sundhedsordførerne for at holde møde om coronasituationen.