Byråd underskriver: Ikke mere sexisme i arbejdstiden

Nyborg Byråd fik medlemmer til at skrive under på kodeks, nu vil andre fynske kommuner gøre dem stilen efter.

Sonja Marie Madsen (A) blev krænket af sine kolleger, da hun blev valgt ind i Nyborg byråd. Det resulterede i et kodeks mod sexisme. Det inspirerer nu andre kommuner på Fyn til at gøre det samme. (© dr)

"Goddag, smukke. Du knalder dig nok til tops, hva?!" og så et klask i røven.

Den slags tiltale og sexchikane lagde Sonja Marie Jensen øre og krop til, da hun blev valgt ind i Nyborg Byråd for Socialdemokratiet tilbage i 2013.

- Det handler om, at folk skal opdage, at de træder over en grænse, forklarer Sonja Marie Jensen. (Foto: Mette Hjerrild Pedersen)

I 2017 bankede hun i bordet og italesatte problemet overfor sine kolleger.

Flere af byrådsmedlemmerne modtog beskeden med skepsis, og hun blev endda kaldt en løgner. Men Sonja Marie Jensen insisterede på at ændre kulturen - også med de uenigheder det medførte.

- Det var vigtigt for mig at få historierne på bordet, så folk kunne forholde sig til det. Nogle havde brug for at opleve, at jeg opfattede det som grænseoverskridende.

Sonja Marie Jensens opråb endte som et punkt på et af byrådsmøderne. Det førte til en større debat blandt medlemmerne om, hvordan de fremover burde tale til, med og om hinanden.

Byrådsmedlemmerne gennemgik også, hvordan kommunikationen mellem medarbejderne sker med god samvittighed. Møderne endte med et samlet kodeks, som alle medlemmer har underskrevet.

- Når først du definerer rammerne, så kan du pege dem ud og sige: Her er grænsen, som du overskrider, siger Sonja Marie Jensen og tilføjer:

- Jeg fik nok også skabt en aura om mig selv, som beder folk om at holde sig væk og ikke røre mig.

Flere kodekser på vej

Sagen i Nyborg fra 2017 inspirerer nu andre fynske kommuner til at gå samme vej. I Svendborg Kommune har borgmesteren foreslået idéen som et punkt på næste byrådsmøde.

- Vi er ikke lige så langt som Nyborg Byråd, men jeg tænker, at vi skal gøre det samme. Derfor byder jeg idéen ind til næste byrådsmøde, siger borgmester Bo Hansen (S).

I Nordfyns Kommune har de allerede et kodeks for, hvordan medlemmerne arbejder sammen. Det indeholder dog ikke handlinger om sexchikane, og derfor er byrådet også her i gang med at undersøge, om nogle fra kommunalbestyrelsen har oplevet det.

I 2017 fyldte den verdensomspændende #MeToo-dagsorden i medierne, men alligevel var det svært at trænge igennem, fortæller Sonja Marie Jensen.

I disse uger har Sofie Lindes optræden til Zulu Comedy Galla igen givet anledning til, at flere sætter fokus på deres oplevelse af sexchikane og krænkende adfærd i hverdagen.

- For fire år siden så folk min oplevelse som et enkelt tilfælde. Sådan er det ikke længere, nu tør flere at træde frem. Det er en samfundsting, som vi skal blive ved med at følge op på og tale om, siger hun.

Plads til krænkende oplevelser, men...

Det var langt fra alle byrådsmedlemmer i Nyborg, der var tilfredse med at blive viklet ind i Sonja Marie Jensens krav om ændringer tilbage i 2017.

Kollegaen Kaj Refslund (V), som er gruppeformand i byrådet, følte sig smurt ind i et problem, der ikke var hans.

Kaj Refslund (V) var i første omgang ikke begejstret for, at alle fra Nyborg Byråd skulle forholde sig til Sonja Marie Jensens oplevelse, men senere har han skiftet mening. (Foto: Nyborg Kommune Pressefoto)

- Jeg var imod den måde, som jeg kollektivt blev draget ind i det på. Jeg synes ikke, at jeg havde en andel i det, siger han.

Men Kaj Refslund erkender også, at kodekset har skabt en ny forståelse blandt byrådsmedlemmerne.

Netop den fælles forståelse er vigtig, mener viceborgmester i Nyborg Vibeke Ejlertsen (S). Kodekset mellem byrådsmedlemmerne må ikke bare blive et stykke papir.

- Det er nødvendigt at være tydelig fra starten og sige: Her har vi nogle spilleregler for, hvordan vi er sammen, siger Vibeke Ejlertsen.

- Hvordan kan I være sikre på, at det har hjulpet?

- Vi har ikke en kontrollør eller en gangvagt på kontoret, som indberetter, hvad medlemmer oplever. Men det er min klare opfattelse, at vi har skabt en sproglig forandring særligt omkring kvinder, siger Vibeke Ejlertsen.

Facebook
Twitter