Byrådspolitiker solgte kommunale kurser til sin familie: Politiet undersøger nu sagen

Der blev handlet i strid med reglerne om inhabilitet, da Tina Bue Frandsen solgte kurser til hendes søster og svoger, konkluderer Odense Kommune.

I en undersøgelse har Odense Kommune konkluderet, at Tina Bue Frandsen (på billedet) har handlet inhabilt, da hun solgte kurser til sin søster og svoger. Arkivfoto

Det bliver nu en sag for politiet at afklare, om det tidligere socialdemokratiske byrådsmedlem Tina Bue Frandsen handlede ulovligt, mens hun var ansat i Odense Kommune.

Kommunen har selv lavet en større intern undersøgelse af Tina Bue Frandsen efter flere afsløringer fra TV2/Fyn af byrådspolitikerens arbejde som først chefkonsulent og siden leder af en kommunal kursusvirksomhed.

Den tidligere byrådspolitiker solgte blandt andet kurser til sin søster, der var ansat i Nordfyns Kommune, og til en virksomhed hun selv havde del i.

Afgørelsen på undersøgelsen er kommet, og den konkluderer, at der ikke er fundet dokumentation for svig.

- Odense Kommune har ikke mulighed for at afdække eller vurdere karakteren af relationen mellem den tidligere kontorchef og virksomheden. Derfor har jeg vurderet, at det ville være mest rigtigt at overlevere materialet til politiet, siger stadsdirektør i Odense Kommune Stefan Birkebjerg.

Hovedpersonen selv, Tina Bue Frandsen, mener, at der er tale om en storm i et glas vand.

- Umiddelbart er min forventning, at politiet afviser den og siger, at der ikke er grundlag for yderligere undersøgelse. Omvendt kunne man ønske sig, at politiet i modsætning til Odense Kommune vil se mine skatteoplysninger og konkludere, at der ikke er noget at komme efter, siger Tina Bue Frandsen.

Handlede inhabilt

I foråret 2018 blev det afsløret, at en leder i Nordfyns Kommune over en årrække havde købt kurser for i alt 240.000 kroner hos Tina Bue Frandsen.

Lederen viste sig at være Tina Bue Frandsens søster.

Det medførte, at søsteren og hendes overordnede i Nordfyns Kommune blev afskediget.

Men sagen sluttede ikke her.

Efterfølgende kom det frem, at også søsterens mand i sin ledende stilling i Kerteminde Kommune havde købt kurser i Tina Bue Frandsens private firma.

Senere forsøgte han i en ny stilling i Assens Kommune igen at købe kurser hos Tina Bue Frandsen.

Det sidste nåede Assens Kommune dog at stoppe.

I sin redegørelse konkluderer Odense Kommune, at Tina Bue Frandsen var inhabil og handlede kritisabelt ved blandt andet at videresælge kommunale kurser til underpris til en privat forretningspartner.

Nægter sig skyldig

Tina Bue Frandsen erkender, at hun har begået nogle fejl i sin tid i Odense Kommune, men afviser, at der er foregået noget kriminelt.

- Jeg tænker, at det er umenneskeligt ikke at begå fejl. Og ja, jeg har begået fejl. Jeg har været inhabil i disse sager, men jeg har været uvidende om, at jeg var det på det tidspunkt, det skete, forklarer Tina Bue Frandsen.

Ifølge hende har hun ikke været involveret i udvælgelsen af kunder og ej heller honorarstørrelsen. Det har været et team og en konsulent, der havde ansvaret for den del.

- Set i bakspejlet kan det godt være, at jeg skulle have stoppet op og sagt: 'Det var min søster og svoger, så de skal ikke være med'. Men det er i bagklogskabens lys. Fordi jeg ikke var med i udvælgelsen, tænkte jeg på det tidspunkt, at det var uproblematisk, siger Tina Bue Frandsen.

- Jeg er rigtig, rigtig ked af alt det, som det har medført mine samarbejdspartnere at skulle igennem det. Jeg synes, det er dybt ulykkeligt, og mit ønske har været at gøre det bedst muligt for Odense Kommune, og de mennesker, der er kommet på vores kurser.

Facebook
Twitter