Byudvikling skal forhindre folk i at flygte fra mindre byer

Der er 60 millioner kroner på vej til byudvikling i en række danske byer. Pengene kommer fra By, Bolig og Landdistriktsministeriet, og de skal få folk til at blive boende i de mindre samfund.

Svendborg har fået byfornyelsesmidler og skal blandt andet have lavet lettere adgang til havnen. Byfornyelsen skal forsøge at forhindre folk i at flytte fra den sydfynske hovedstad. (Foto: Knud Erik Christensen © Colourbox)

Der er millioner af kroner på vej til 16 mindre byer og kvarterer i Danmark. Byudviklingsmidlerne skal sætte en prop i flugten fra land til by.

- Vi kan bruge byfornyelse til at skabe mødesteder og bruge det til at skabe ny identitet. Vi kan være med til at forhindre fraflytning i mange af de småbyer, som har fået penge, siger minister for by, bolig- og landdistrikter, Carsten Hansen.

Svendborg på Sydfyn kan se frem til at få nogle af pengene. Her mener afdelingsleder Jan Carlsson fra Byg, Plan og Erhvervsforvaltningen også, at byfornyelse bidrager til, at folk bliver i byen eller ligefrem flytter til.

Svendborg vil have pæne baggårde og veje til havnen

Svendborg får 7,5 millioner kroner fra puljen. Siden 2009 har byen oplevet et faldende indbyggertal. Nu skal flere stier ned til havnen, pæne baggårde, istandsættelse af gamle bygninger og projekter for socialt udsatte være med til at forsøge at vende den udvikling.

- Svendborg bymidte er et vigtigt område i forhold til oplandet, fordi det er et handelscentrum og et centrum for hele Sydfyn. Samtidig er kvaliteten af bymidten et afgørende parameter, vurderer minister for by, bolig- og landdistrikter, Carsten Hansen.

Pengene kommer fem gange igen

Jan Carlsson medgiver, at de 7,5 millioner kroner, som Svendborg Kommune får del i, umiddelbart ikke lyder af mange penge. Men når først det offentlige investerer, følger andre trop:

- Al erfaring viser, at når det offentlige selv starter byfornyelse, kommer de private investeringer også, siger Jan Carlsson fra Svendborg Kommune.

Ifølge by, bolig og landdistriktsminister Carsten Hansen vil investeringer i byfornyelse komme fem gange igen.

Kommunerne er forpligtede til at lægge en del penge selv, når de får byfornyelsespenge. Den sydfynske kommune skal betale totredjedele af projektet, så byfornyelsen i Svendborg bliver på omkring 22 millioner kroner.

Årets uddeling af byfornyelsesmidler har været på i alt 60 millioner kroner. Der er uddelt lige fra en million kroner, som går til Hald ved Skive til hele ti millioner, som Sydhavnen i København får glæde af.

 

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk