Camilla er den første praktiserende læge i retspsykiatrien

Patienter på retspsykiatriske afdelinger døjer ofte med livsstilssygdomme. Alligevel er det kun i Middelfart, at de har en fast læge, som kan behandle dem.

40-årige Camilla Fabricius er den første praktiserende læge i Danmark, som har fået en stilling på en retspsykiatrisk afdeling. (Foto: Henrik Mikaelsen - DR Fyn)

Camilla Fabricius har ikke en lægetaske. Hun har en gennemsigtig kasse fra IKEA.

For hendes patienter er ikke som de fleste. De har brug for at vide, hvad Camilla har slæbt med, når de skal undersøges. De har psykiske diagnoser, og de er dømt for et eller flere kriminelle forhold.

Camilla er heller ikke som de fleste læger. Hun er nemlig den første - og eneste - praktiserende læge, som arbejder fast på en retspsykiatrisk afdeling i Danmark.

Helt almindelig lægehjælp er der ellers hårdt brug for hos netop denne gruppe mennesker. Flere undersøgelser viser nemlig, at svært psykisk syge patienter lever mellem 10-20 år kortere end gennemsnittet. Ofte har de en usund livsstil og har flere livstilssygdomme, som de ikke får behandling for.

- De er så dårlige psykisk, at de ikke kan formå at komme til egen læge, fortæller 40-årige Camilla Fabricius.

Derfor har Region Syddanmark som forsøg ansat hende som den første praktiserende læge, som skal være lige dér, hvor de psykisk syge med en dom er. Hver dag har mellem otte og 12 patienter brug for hendes hjælp.

- Nogle vil gerne mødes på værelserne, og hvis det er i rygegården, de vil snakke med mig, så er det dér, undersøgelserne foregår, forklarer hun.

0:00

Maria er blevet raskere

34-årige Maria fra Jelling har en behandlingsdom. Hun har indtil videre været på retspsykiatrisk i Middelfart i to et halvt år. Før Camilla blev ansat på afdelingen, gik Maria ikke til lægen, og ofte måtte personalet tvinge hende til for eksempel at spise og drikke.

Maria vil ikke vise sit ansigt eller have sit efternavn med i artiklen. DR kender hendes fulde identitet. (Foto: Henrik Mikaelsen - DR Fyn)

Hun har diagnosen paranoid skizofreni, og hun var en af Camillas første patienter, som blev tilbudt et sundhedstjek.

- Hvis jeg ikke har det godt fysisk, så har jeg det heller ikke godt psykisk. Det hele er kædet sammen. Og jeg ved, at min almindelige læge i Jelling ikke ville kigge på, hvilke psykiske udfordringer jeg har, hvis jeg for eksempel mødte op med et sår.

Maria fortæller, at det, at afdelingen har fået en fast læge, har haft stor betydning for hendes livskvalitet.

- Jeg har gennemgået en kæmpe, kæmpe udvikling. Jeg var ofte igennem tvangssituationer. Jeg ville ikke leve mere. Nu har jeg det godt, og her har Camilla hjulpet mig rigtig meget. Den syge Maria er pakket væk, og den raske Maria er fundet frem.

Hør, hvordan Maria har oplevet forskellen på før og efter, hun begyndte at gå til læge:

0:00

'Ikke bare en syg hjerne'

Camilla Fabricius er motiveret af, at hun gerne vil have mere lighed i sundhed. Hun mener ikke, at det normale basis tilbud ved egen læge er godt nok, fordi det ikke tager højde for sårbare patienter, som ikke bare lige kan ringe og bestille en tid eller møde op.

Hun beskriver selv, at hun møder en taknemlighed, når hun møder sine nye patienter:

- Nogle af dem kalder mig for den rigtige læge. Når de ser en psykiater, så er det en del af deres dom, men jeg er et tilbud til dem, og det er de enormt glade for. Pludselig bliver de set som et helt menneske og ikke bare som en syg hjerne.

Ansættelsen af den praktiserende læge på Retspsykiatrisk i Middelfart er netop blevet forlænget et år.

- Vi vil være sikre på, at de her patienter bliver undersøgt ordentligt, at vi fanger de fysiske sygdomme, som de har, og at de bliver behandlet for dem, fortæller ledende overlæge Louise Ahrendt på afdelingen.

- Nu skal vi evaluere projektet, og så kan vi forhåbentlig dokumentere, at det gør en forskel.

For det er hun overbevist om, at ordningen gør. Hun håber derfor på, at politikerne er klar med pengene til at gøre tilbuddet om praktiserende lægehjælp permanent.