Cannabis-gartnere bliver en mangelvare: 'Det skal gøres 100 procent rigtigt'

Flere end 30 virksomheder i Danmark har fået lov til at dyrke cannabis til medicinsk brug i et fireårigt forsøg, men det bliver en udfordring at finde specialiseret arbejdskraft.

- Jeg havde aldrig drømt om, at jeg skulle arbejde med cannabis, men da det først kom på markedet, tænkte jeg, at det var et spændende område at komme ind på, siger gartner hos Aurora Nordic i Odense, Brit Quarfot. (Foto: Maria Larsen)

Engang skulle en gartner vande blomster og beskære planter, men i dag er det ikke altid nok med grønne fingre.

Efter at flere end 30 virksomheder i Danmark har fået tilladelse til at dyrke cannabis med henblik på at fremstille medicin, bliver der hårdt brug for gartnere, der kan passe og pleje de grønne planter.

For at kunne arbejde med cannabis til medicinsk brug skal man nemlig have en særlig viden.

- Det hele skal dokumenteres, og vi skal følge de her farmaceutiske regler. Det skal gøres 100 procent rigtigt, og vi skal helst ikke lave nogen fejl, fortæller gartner hos Aurora Nordic i Odense Brit Quarfot.

Hør, gartner Brit Quarfot fortælle om, hvorfor hun ville arbejde som cannabis-gartner.

Svært at skaffe specialiseret arbejdskraft

Hos foreningen for Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere vækker den nye cannabisbranche bekymring.

- Der kommer nye produktioner til, fordi der starter en række cannabisproduktioner rundt omkring i Danmark, som måske betyder, at vi får yderligere 1000 arbejdspladser. Det er jo ikke mennesker, vi bare sådan lige finder, siger direktør Jens Poulsen.

Derfor arbejder foreningen for Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere på at få uddannet flere gartnere med speciale i cannabis.

- Vi forsøger at fortælle de unge mennesker, at vores branche er meget spændende og indeholder gode jobmuligheder, siger direktør Jens Poulsen.

Samtidig er de i gang med at udvikle to nye AMU-kurser for både faglærte og ufaglærte.

- Det ene handler om, hvordan man dyrker cannabis, og det andet handler om, hvordan man forarbejder cannabis, så det senere hen kan forædles til medicinsk cannabis, fortæller direktør Jens Poulsen.

Produktet cannabis består primært af blomsten, fordi det er i blomsten de aktive stoffer sidder. (Foto: Carsten Bjørn - DR)

Faldende elevtal

Siden 2015 er elevtallet på erhvervsuddannelserne faldet med 27 procent, og den udvikling ses også inden for gartneribranchen.

De nye cannabisgartnere står altså ikke i kø for at komme ud på arbejdsmarkedet.

Men hos Kold College i Odense, som tilbyder erhvervsuddannelser, håber direktør Gitte Bargholt på, at den nye cannabisbranche kan få unges øjne op for gartnerfaget.

Derfor regner hun med, at Kold College på et tidspunkt opretter en gartneruddannelse med speciale i cannabis.

- Vi er ikke ret langt i at sige, at vi har et speciale, der hedder cannabis. Men det er klart det, vi går efter, fortæller Gitte Bargholt og fortsætter:

- Jeg tror, at vi skal gå efter noget kortsigtet opkvalificering for på kort sigt at kunne servicere branchen med arbejdskraft.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter