Caroline har rød hud og ondt i hænderne: Sundhedsstyrelsen ændrer retningslinjer for håndvask

Krav om håndvask mindst én gang hver anden time droppes.

Caroline Skov ved en af de håndvaske, som i øjeblikket benyttes flittigt i daginstitutionen Kernehuset i Ærøskøbing.

De mindste børn er vendt tilbage til skolerne og daginstitutionerne og til en hverdag med håndvask og afspritning af hver enkelt barnehånd flere gange om dagen.

Det begynder at kunne ses på de danske børns fingre og håndflader.

Den seneste uge har Pernille Skov fra Ærø oplevet, at huden på hendes fireårige datters, Caroline Skov, hænder er begyndt både at føles og se anderledes ud.

- Hun ville pludselig ikke holde i hånd, og hun græd, når vi rørte ved hendes hænder. De var fuldstændig ru og hævede, fortæller Pernille Skov.

Caroline Skov fra Ærø har de seneste dage fået røde og lettere hævede hænder af at vaske hænder adskillige gange i sin daginstitution. Foto: Tommy Schnoor.

- Jeg skyndte mig at gøre alt, hvad jeg har lært med noget fed creme. Da det ikke var nok, måtte vi prøve med noget lokalbedøvende creme. Men alligevel var vi oppe tre gange i løbet af natten, siger Pernille Skov.

Henvendelser hos lægen

Og det er ikke kun på Ærø, at hænderne gør ondt.

På Fyn er Karoline Mols datter ikke i skole i dag. Det er nemlig anbefalingen, efter familiens læge kiggede på datterens hænder i går via en videokonsultation.

- Jeg er da bekymret på sigt, for sådan noget eksem er da ikke bare noget, man slipper af med, og det er jo det, vi kan risikere at se frem til, siger Karoline Mol.

Privatpraktiserende læge Andreas Lyck, som har praksis i Kolding, fortæller, at de røde hænder i højere grad end normalt er blevet et problem i løbet af den seneste uge.

Børn med sensitiv hud kan udvikle eksem af for hyppig håndvask. Her er det en hånd fra Vissenbjerg, der er blevet slidt af megen håndvask. Foto: Maria Larsen

- Vi har haft et par stykker, som har henvendt sig, og derudover tror jeg, at forældrene taler en del sammen om, hvordan de håndterer det derhjemme, fortæller Andreas Lyck.

Myndighederne ændrer retningslinjer

Børnenes reaktioner på de første dage med ekstra håndvask, har fået Sundhedsstyrelsen til torsdag at ændre de retningslinjer, som blev sendt ud i forbindelse med, at daginstitutioner og skoler genåbnede efter påske.

Tidligere stod der blandt andet i vejledningen, at håndvask skulle ske "minimum hver anden time". Det er nu droppet, og institutionerne opfordres desuden til at anvende fugtighedscreme til børnene i hvert fald en gang om dagen.

Ledende overlæge på dermatoallergologisk afdeling på Gentofte Hospital, Claus Zachariae, er glad for de nye retningslinjer. Han undrer sig dog over, at risikoen for tørre hænder og eksem ikke har været i fokus tidligere.

- Det skulle man måske også have været bedre til at oplyse om fra starten af, siger han og anbefaler, at man overvejer at anvende håndsprit i stedet for håndvask til de børn, der har særlig følsom hud.

- Jeg vil også anbefale, at man efter hver eneste håndvask bruger fugtighedscreme. Det kunne man gøre ved, at samtlige børn får en creme med hjemmefra, eller at institutionen stillede det til rådighed, så hvert barn fik en flaske med navn på, siger Claus Zachariae.

Livslang eksem eller andre følgevirkninger er nemlig en risiko ved den nuværende måde at forhindre smittespredning på.

- Op til tyve procent af en årgangs børn har en sårbar hud, og de er jo særligt udsatte. Hvis man allerede nu begynder at påvirke deres hud med hyppig håndvask, så får de varrig eksem, siger Claus Zachariae.

Claus Zachariae har sammen med sin afdeling udsendt spørgeskemaer til forældre i en lang række institutioner for at afdække problemerne med den hyppige håndvask nærmere.

Første vejledning blev lavet under tidspres

Sundhedsstyrelsens nye vejledning anbefaler, at børn vasker hænder, når de møder i skole eller daginstitution, inden de skal spise, og efter de har været ude at lege, været på toilettet eller pudset næse.

Ifølge enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Niels Sandø, har det aldrig været meningen, at børn og ansatte i skoler og daginstitutioner skulle vaske hænder præcis én gang hver anden time, som det ellers kunne fremgå af vejledningen fra den 16. april.

- Vi har fået nogle tilbagemeldinger på, at håndvaskningen blev skemalagt, så det var præcis hver anden time, og oveni det kom der så håndvask, når børnene skulle spise eller havde været på toilettet eller pudset næse. Så bliver det lige pludselig til rigtig mange gange. Ambitionen var sådan set bare, at det skulle ske, når børnene mødte ind og så løbende hen over dagen, siger han.

Har jeres retningslinjer være for voldsomme?

- Det synes jeg ikke. Det man skal være opmærksom på, er at børnene får al sæben af. Det er ikke altid, de får gjort det, og så kan de få tør hud, siger Niels Sandø og tilføjer:

- Det er det, vi har skrevet ud til kommunerne for at præcisere, og så at det kan være en god idé at bruge fugtighedscreme i hvert fald en gang om dagen.

Men kan du forstå, hvis kommunerne derude er lidt forvirrede?

- Det kan jeg sagtens. Den her vejledning blev lavet på meget kort tid, og så har vi løbende tilpasset den. Vi kunne måske godt have været klarere, men vi har reageret hver gang, vi har opdaget, at der var noget, som var uhensigtsmæssigt i de her vejledninger, siger Niels Sandø.

Nyt fokusområde

I børnehaven Kernehuset i Ærøskøbing, hvor fireårige Caroline Skov gennem de seneste 10 dage har pådraget sig sine håndskader, fortæller daglig leder Karin Nielsen, at de først i løbet af de seneste dage har fået fokus på at creme børnenes hænder.

- Det var ikke noget, vi lige havde forudset. Det hele handlede jo om, at vi kunne gøre klar, så man kunne vaske hænder. Håndcreme var ikke lige en del af det, siger hun og tilføjer:

- Vi er meget klar over, at hvis alle børnene får dårlige hænder, så står vi næsten med et endnu større problem, end hvad vi ellers kæmper imod.