Charlotte lever et mere almindeligt liv på heroin: 'Ville ønske jeg havde fået det tilbud noget før'

Odense Kommune vil tilbyde hårde misbrugere heroin fra behandlingsstart, i stedet for at vente et år som reglerne siger.

I over 20 år var Charlotte misbruger af heroin samtidig med, at hun var i metadonbehandling. Først for fire år siden kom hun i heroinbehandling på Heroinklinikken i Odense, og hendes liv blev mere stabilt.

Men hun ville ønske, at hun meget tidligere var blevet behandlet med heroin.

- Det ville have gjort, at jeg kunne have levet et ganske almindeligt liv med uddannelse og arbejde, som andre mennesker lever, siger Charlotte.

Hun føler selv, at hun i dag har fået mere styr på sit liv samtidig med, at hun hver dag sprøjter sig selv med heroin. som hun får via klinikken i Odense.

Odense Kommune kommer nu måske det ønske i møde. Kommunen vil nemlig søge om tilladelse hos Sundheds- og Ældreministeriet til at give misbrugere muligheden for at få heroin som første skridt i en behandling - det der også kaldes førstevalgspræparat.

Det vil sige, at det skal være muligt for en læge at give heroin til en misbruger i behandling allerede fra behandlingens begyndelse.

Som lovgivningen er i dag, skal en misbruger først have forsøgt sig med anden medicin – for eksempel metadon - over længere tid, før en læge kan ordinere heroin.

Men nu vil beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune Brian Dybro (SF) tage kontakt til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for at få lov til at udvide mulighederne for behandling.

- Vi har svært ved at nå en gruppe særligt af unge, der lever et meget kaotisk liv. Vi kan se, at heroinbehandling har en effekt på netop den målgruppe, og så er det da torskedumt ikke at gøre det med det samme, siger rådmanden.

På heroinklinikken i Odense står der en venescanner, som hjælper misbrugspatienterne til bedre at kunne se blodårerne. (Foto: Trine Rødkær)

Heroinbehandling øger livskvaliteten

Brian Dybro bakkes op af Anette Nancke, der er leder af Heroinklinikken i Odense. Gennem de seneste 10 år har hun haft gode erfaringer med at give heroin til misbrugere.

- De fleste brugere hos os føler, at de har fået bedre livskvalitet, og de oplever selv, at deres sundhedstilstand er blevet bedre. Flere får også bolig, hvis de ikke havde det, da de kom, og langt de fleste får reduceret deres kriminalitet, fortæller hun.

Odense Kommunes beskæftigelses- og socialrådmand mener derfor, at det ikke kun vil forbedre livskvaliteten hos den enkelte misbruger, men også være til gavn for fællesskabet.

- Alternativet er, at de render ind og ud af metadonbehandling, at de begår kriminalitet for at skaffe penge til stoffer, og at de kommer ind og ud af fængsler og sygehuse. Det koster rigtig mange penge, så samfundsøkonomisk er der en gevinst, siger Brian Dybro.

Leder af Heroinklinikken i Odense, Anette Nancke understreger, at det er lægens afgørelse, hvorvidt heroinbehandling er det rigtige tilbud til den enkelte misbruger, og hun vurderer, at det om året er omkring fem borgere, der kunne have gavn af tilbuddet.

Heroinklinikker bakker op

På flere af landets heroinklinikker bliver Odense Kommunes idé taget positivt imod. Både i Esbjerg og Hvidovre kan fagpersonalet se god mening i, at heroin bliver førstevalgspræparat.

Hos KABS Behandlingscenter, som tilbyder heroinbehandling i Hvidovre, er ledende overlæge Danny Reving positiv over for Odense Kommunes initiativ.

- Det er en god idé, fordi der er en lille håndfuld patienter, som har vanskeligt ved at følge en meget fast planlagt rutinebehandling. Der er simpelthen brug for, at vi som læger kan lave individuelle, faglige vurderinger for at tage hånd om dem, siger han.

  • Der er altid en hjertestarter til rådighed i det lokale, hvor misbrugere i behandling kommer for at tage deres heroin. (Foto: Trine Rødkær)
  • På klinikken har brugerne en personlig skuffe. (Foto: Trine Rødkær)
1 / 2

Ledende overlæge Danny Reving fortæller, at han sammen med sine kollegaer har svært ved at favne den lille gruppe af misbrugere, fordi misbrugere forventes at passe ind i en behandlingsform, som de ikke kan leve op til.

- Derfor bliver heroinbehandlingen ved med at være uden for deres rækkevidde, og det bliver hele tiden en behandling, som vi som læger ikke kan nå til.

Han ønsker derfor, at Odense Kommune får lov til at afprøve heroin som en mulighed allerede fra behandlingsstart.

- Jeg håber, at det bliver muligt for rutinerede læger inden for det her felt at tage beslutninger og give den rigtige behandling til den rigtige patient. Og så håber jeg selvfølgelig, at det bliver bredt ud til resten af landets heroinklinikker, siger Danny Reving, ledende overlæge hos KABS Behandlingscenter.

På Heroinklinikken i Odense har Charlotte stor gavn af behandling med heroin.

- Det har gjort, at jeg ikke har skullet ud og lave penge til heroin og kunnet få et almindeligt liv, hvis man kan sige det sådan. Og få heroinen som medicin, som andre folk får medicin for sukkersyge eller andre ting.

Charlotte er ikke kvindens rigtige navn, da hun ønsker at være anonym. Hendes rigtige navn er redaktionen bekendt.