Coop om overskudsvarme til danske hjem: Hvis Facebook må vil vi også

Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil se på loven, så flere virksomheder kan udnytte overskudsvarme.

Coop vil gerne have mulighed for at sende overskudsvarme fra eksempelvis en butik som Superbrugsen ud i fjernvarmenettet. (Foto: © Dr, dr)

Fra køledisken til din radiator.

Detailhandelskoncernen Coop efterlyser politisk vilje til at fjerne en række afgifter og bureaukrati på salg af overskudsvarme fra eksempelvis supermarkeder.

Det sker efter Facebook i går fik lov til at sende overskudsvarme fra det kommende datacenter i Odense til Fjernvarme Fyn og dermed sende varmen ud til omkring 7.000 fynske hjem.

Men kendelsen fra Skat går specifikt på datacentre, og det kommer ikke andre virksomheder til gavn, lyder det fra energichef i Coop Peter Svendsen.

- Når vi har et køleanlæg, hvor vi leverer overskudsvarme til et fjernvarmeværk, så leverer vi en meget lille mængde varme. Når vi gør det, skal vi reportere det som et aktieselskab, og på grund af bureaukrati er det ikke værd at gøre indsatsen, siger Peter Svendsen.

I 13 supermarkeder over hele landet har Coop udviklet små køleanlæg, der kan omdanne overskudsvarme til fjernvarme.

Coop peger på problemer med varmeforsyningsloven og de eksisterende elafgifter. Energichefen håber, at Skats afgørelse kan åbne for, at andre områder også kan få samme muligheder som datacentre.

Ministeren vil se på reglerne

Energi- forsyning- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil gerne gøre mere for, at varme fra eksempelvis små købmænd kan blive udnytte i danske hjem.

- Jeg lægger op til, at når vi i slutningen af i år skal tale energiaftale, så skal vi berører overskudsvarme og mulighederne for at udnytte overskudsvarmen.

Ministeren vil nu se på, om rammevilkårene eksempelvis skatter, afgifter i tilstrækkelig grad tilskynder, at overskudsvarmen bliver udnyttet.