Coronaens mange dilemmaer dræner os: Sådan slipper du af med knuden i maven

Vi er blevet mere uenige under denne nedlukning. Og dét gør alle hverdagens dilemmaer sværere, mener adfærdsforsker.

Vi opfordres til ikke at aflevere vores børn i daginstitution.

Vi opfordres til at arbejde hjemme.

Vi opfordres til ikke at se vores gamle, syge morfar.

Men hvad nu hvis du og din kæreste har fuldtidsjob, og I ikke kan få noget gjort, hvis jeres toårige skal være derhjemme. Eller hvis du ved, at du ikke har selvdisciplin nok til at arbejde hjemme i sofaen. Eller hvis du frygter, at det er sidste gang, du ser morfar, hvis du ikke besøger ham i dag?

Ida Lindskov fra Odense er blandt de forældre, som vælger at holde sine børn hjemme, efter regeringen har opfordret til ”at man gør det, hvis man kan.” Men hun synes, det er et svært dilemma at stå i.

– Gid de kom med en klar udmelding. Er børnehaven lukket eller ej? Det er at lægge ansvaret over på forældrene.

Maria Møller Grabe afleverer sine to mindste børn, men det er ikke med god samvittighed:

- Hvad er korrekt? Man føler, man gør noget, der er lidt forbudt.

Coronadilemmaerne har vi kendt til i snart et år. Men de er ikke blevet lettere. Tværtimod, fortæller adfærdsforsker Michael Bang Petersen.

- Der er større uenighed i dag end tidligere. De valg, vi træffer, får større kritik og åbner for en større diskussion. Derfor er det blevet endnu sværere at være i de her dilemmaer, fordi vi er bange for, hvad andre tænker.

https://www.riddle.com/view/291195

Men hvad skal vi så gøre, hvis vi ikke skal gå rundt med ondt i maven hver dag? Det har psykolog Trine Lind tre råd til.

1

Husk, at det er normalt at være i tvivl

"Er det det rigtige, jeg gør?"

Coronaskammen rammer os, fordi vi gerne vil udvise samfundssind. Vi vil gerne hele tiden leve op til det, der forventes af os. Og det er alment menneskeligt.

- Så husk, at du er bare er en af os andre. Vi er alle flokdyr. Vi er mennesker, som vil passe ind.

Vi er i en situation, hvor vi mister noget ligemeget hvad. Vi lever i en loose/loose-tid, hvor vi ikke kan præstere maximalt på alle parametre. Men sådan har vi det allesammen, og det er vigtigt at huske på, siger Trine Lind.

- Vi vil gerne gøre det, der er socialt acceptabelt. Men det er næsten umuligt at ramme plet hver gang i denne tid, og derfor opstår kattepinen. Sådan har mange af mine klienter det. Så du er ikke alene. Der er mange, der forstår dig.

2

Brems din overtænkning

Du bliver sjældent mere afklaret, jo mere du tænker.

- I stedet for at gå med tankerne, skal vi være i stand til at stå af dem, siger Trine Lind.

Hun sammenligner tankerne med et telefonopkald. Vi kan besvare opkaldet. Men vi kan også nogle gange prøve at lade telefonen ringe ud - altså lade tankerne passere.

Men dine tanker og overvejelser også et udtryk for, at du er besvidst om situationens alvor. At du gerne vil tage ansvar.

- Det, jeg taler for, er ikke, at vi skal blive sådan nogle ubetænksomme eller ureflekterede væsener i denne her tid. Selvfølgelig skal vi træffe nogle valg på hjemmefronten, om hvordan vi kommer bedst igennem.

Men der er en tilbøjelighed til, at vi bliver ved med at svømme rundt i vores tanker, og det er dér, det bliver usundt for os.

3

Stå ved - og nyd - dine valg

Forsøg at give slip på din dårlige samvittighed. Du har truffet et valg eller en beslutning af en grund. Så lad være med at genoverveje dine beslutninger igen og igen.

De ting, vi tillader os selv, hvad end det er socialt eller for at få hverdagen til at hænge sammen, skal vi nyde, når vi er i dem.

Hvis du først har valgt at mødes med en ven, så nyd jeres tid sammen. Eller hvis du har valgt at lade børnene blive passet, så du kan nå dine arbejdsopgaver, så udnyt det med god samvittighed.

Trine Lind har en hilsen til de forældre, der har valgt at beholde børnene i daginstitution, fordi de har brug for arbejdsro:

- Godt gjort. Det har du brug for. Det er det rigtige for dig. Så forsøg at finde ro med den beslutning.