Dårlige veje i Odense Kommune kan betyde flere uheld

Odenses kommunale veje er dårligt vedligeholdt, og nu bliver de en del af valgkampen.

Ny forskning fra Danmarks Tekniske Universitet viser, at dårlige veje kan føre til flere og mere alvorlige uheld i trafikken. Jo dårlige vejene er, jo større risiko er der for uheld. (Foto: Michael Lyck Poulsen © DR)

I aften skal der debatteres hullede og slidte veje på et valgmøde i Odense. Forsømte veje koster penge og forringer sikkerheden, og i Odense er behovet for, at de kommunale veje får en kærlig hånd stort, fortæller Anders Hundahl, der er direktør i Asfaltindustrien.

- Odense har 967 kilometer vej, og de lider af et milliardstort vedligeholdelsesefterslæb. Faktisk så meget at Odense er nede på en kedelig plads 89 ud af 98 danske kommuner. Så det er altså ikke så godt, siger han.

Det viser ny forskning fra Danmarks Tekniske Universitet viser desuden, at dårlige veje kan føre til flere og mere alvorlige uheld i trafikken. Jo dårlige vejene er, jo større risiko er der for uheld.

Bag forskningen står Kira Hyldekær Janstrup fra Danmarks Tekniske Universitet, som har fået penge til et tre-årigt forskningsprojekt, der skal påvise en sammenhæng mellem vejtilstand og uheld på vejene.

Brian Dybro fra SF er en af de politikere, der møder op til debat i aften. Men selv om Kira Hyldekærs Janstrup forskning blandt andet viser en sammenhænge mellem dårlige veje og uheld, så mener han ikke, at vedligeholdelse af veje skal være første prioritet i Odense Kommune.

- Hver gang vi bruger en krone på vejvedligeholdelse, så kan vi ikke bruge den et andet sted. Vi bruger rigeligt her allerede, og jeg vil hellere have, at vi bruger det på folkeskoler og børnehaver, siger han.

Anders Hundahl mener dog, det vil blive dyrt for kommunen ikke at gøre noget.

- Det koster to til tre gange så meget at rette op på en forfalden vej i forhold til at vedligeholde. Det vil altså komme til at koste skatteyderne i Odense penge, som man kunne have brugt på børn, ældre eller lignende, hvis ikke der bliver rettet op, siger han.

Det er blandt andet fordybninger i køresporet, også kaldet sporkøring, der skaber problemerne rundt omkring på de danske veje fortæller Kira Hyldekær Janstrup.

- De er ikke altid så tydelige, hvilket gør, at bilisterne ikke er opmærksomme på, at der er en ændring i vejbanen, siger hun.

Jane Jegind fra Venstre møder også op til mødet i Odense Kommune i aften. Og hun mener også, at der skal gøres noget ved vejene hurtigt.

- Vi skal have gjort noget ved det. Ellers svarer det til, at vi derhjemme skal have malet vinduer, men hele tiden lige udsætter det. Så ender det med, at man må købe helt nye vinduer, siger hun.

Facebook
Twitter