Torsdag aften blev der skrevet fodboldhistorie, da en kvinde for første gang dømte en kamp ved et herre-VM i fodbold.
Det skete, da den 38-årige franskmand Stéphanie Frappart fløjtede op for kampen mellem Tyskland og Costa Rica.
Lignende store fremskridt skal man til gengæld lede ret længe efter i dansk fodbold, hvor der blot er 50 kvindelige aktive fodbolddommere på landsplan.
Mandlige dommere er der ifølge Dansk Boldspil-Union til sammenligning hele 3.300 af.
På Fyn er der tre aktive kvindelige fodbolddommere.
Én af dem er Rie Louise Rasmussen fra Brenderup.
- Det sætter nogle tanker i gang, at vi ikke er flere. For det burde vi være. Vi kan lige så meget, som mændene kan. Det er jeg helt overbevist om, siger den 21-årige dommer, der dog har et bud på, hvorfor der er så få af hendes kønsfæller, der tager dommergerningen op.
- Jeg tror, det er psyken, der afholder kvinder fra at blive dommere. At vi måske ikke er lige så robuste, som mændene kan være, siger Rie Louise Rasmussen, der selv har dømt fodbold siden hun var 16.
Og man skal lægge øre til en del, når man som dommer uundgåligt skal tage nogle upopulære beslutninger undervejs i en fodboldkamp.
- Det var meget svært for mig i starten at tage imod alle de her frustrationer og tilråb fra trænere og spillere. Jeg tog det meget personligt, siger Rie Louise Rasmussen.
John Duerlund Rasmussen er dommerudvikler og medlem af DBUs kvindedommergruppe. Han kan godt genkende problematikken.
- Jeg synes, det er et problem, for kvindefodbolden vil jo gerne fremad. Og så skal de kvindelige dommere også med på vognen. Og der mangler vi simpelthen nogle flere. Hvis vi vil noget med kvindefodbolden, så skal vi også have kvindelige dommere. Nationalt, men så sandelig også internationalt.
Dommerudvikleren peger også på den hårde tone, der nogle gange er på og omkring en fodboldbane, som noget af det, der får pigerne til at droppe ideen om at blive dommer.
Men først og fremmest så mener han, at det især handler om at tænke lidt mindre elite og lidt mere bredde.
- Vi har måske haft lidt for meget fokus på nogle få, og så har man lidt glemt at få bredden med, siger John Duerlund Rasmussen.
Drømmer om de store kampe
Rie Louise Rasmussens kærlighed til fodbold startede med at blive udlevet som spiller på banen, men en skade tvang hende som 16-årig til at sadle om, så hun stadig kunne være en del af det smukke spil.
Et smukt spil, der dog alt for ofte bliver skæmmet af grimme tilråb og forældede opfattelser af kønnenes kunnen.
- Det værste, jeg har oplevet, var i en kamp, hvor jeg var linjedommer. Der råbte en spiller, der var utilfreds med at jeg vinkede for indkast: 'Husk nu, drenge. Det er en pige, der er ude på linjen,' siger Rie Louise Rasmussen om en episode fra den tidlige del af dommerkarrieren.
- Det var en mavepuster at få. Som om, jeg ikke hørte til i den verden, siger Rie Louise Rasmussen, der siden har lært at håndtere den slags udbrud og derfor på ingen måde er skræmt af dommergerningen.
Hun drømmer i stedet om at stå med fløjten i de helt store kampe.
- Jeg forsætter. Og det bliver jeg ved med, indtil jeg når mit mål, siger den unge dommer.
Og hvem ved, måske bliver det en dag Rie Louise Rasmussens tur til at dømme en kamp ved VM, som Stéphanie Frappart gjorde det i går.