Ny bydel uden el, vand og varme på vej til Fyn

En bydel med 34 småhuse, der hverken er tilsluttet el, vand eller varme, er på vej i Brenderup. Flere ønsker at bo bæredygtigt, siger ekspert.

Cecilie Wittnebel, hendes kæreste og deres søn har købt et lod i den nye off-grid bydel

Off-grid.

Det lyder måske som et skatermærke eller en heftig hårvoks, men det er betegnelsen for huse, der ikke er koblet på fællesnet som for eksempel elnettet.

Sådan en bydel bliver inden for det næste år banket op på Bystævnevej 4 i Brenderup på Vestfyn.

Det er foreningen Grobund Brenderup, der har købt jorden. Nu venter de bare på, at Middelfart Kommune laver en lokalplan, så de grønne marker på Bystævnevej kan få selskab af små, bæredygtige huse.

Fælleshus med vaskemaskine og fryser

Men selvom drømmene om en mere bæredygtig bydel er inden for rækkevidde, så bliver den ikke fuldstændig off-grid i første omgang, siger Lotte Holk Hansen, der er bestyrelsesmedlem i Grobund Brenderup.

- Der vil være et fælleshus, som er tilkoblet el og vand, men det er trods alt også bedre kun at have én vaskemaskine og én fryser frem for 34, siger hun. Det handler mest af alt om at sætte fokus på, hvor mange ressourcer vi bruger.

Fælleshuset med adgang til el, vand og varme er et nødvendigt onde for byen. Der er nemlig flere regler, der gør det vanskeligt at leve 100 procent off-grid i Danmark. Det er for eksempel ikke lovligt i Danmark at drikke regnvand, hvilket gør bydelen afhængig af en vandforsyning udefra.

På trods af bydelens afhængighed af forsyningsnettet udefra er det en god ambition foreningen Grobund har. Det mener Peter Nielsen, der forsker i grøn omstilling og økosamfund på RUC.

- Det er svært at være off-grid i Danmark, så det er ikke så vigtigt, om man er helt eller delvist afkoblet forsyningsnettet. Det vigtigste er den bæredygtige ambition, siger han.

I dag består Bystævnevej 4 i Brenderup af et stort husmandssted, der er omgivet af marker og grønne arealer (Foto: © Lotte Holk Hansen)

Tiny houses

Husene i bydelen skal være små, minimalistiske og hverken tilsluttet el, vand eller varme. Alt overflødig plads skal skæres væk.

Og det tiltaler Cecilie Wittnebel, der sammen med sin mand og deres 10 måneder gamle søn har købt en jordlod.

Familien er netop hjemvendt fra Australien, og det har givet dem anledning til at overveje, hvordan de vil leve i fremtiden.

- Vi vil gerne arbejde mindre og have mere tid og overskud til at være sammen med familie og venner, siger Cecilie Wittnebel.

Designer selv huset

Familien er i færd med at designe deres eget tiny house. Og de ser frem til at leve et mere simpelt liv i overenstemmelse med deres værdier, fortsætter hun.

- Vi vil gerne bo mindre og leve mere. Gerne inden for de rammer, naturen stiller til rådighed. Vi vil gerne ud af hverdagens hamsterhjul og give os selv økonomisk frihed til at gøre det, der gør os glade.

Indtil familien får grønt lys til at placere deres lille hus i Brenderup, bor Cecilie, hendes mand og deres søn på hendes gamle teenageværelse hos hendes forældre i Odense. Derfor ville det være meget rart, hvis kommunen får fart på lokalplanen, lyder det fra Cecilie Wittnebel.

- Der er nogen kompromisser, man er nødt til at indgå, hvis man gerne vil leve i overensstemmelse med sine værdier. Det er selvfølgelig et kompromis at bo hos mine forældre, men vi må være tålmodige.

Middelfart kommune har bolden

Grobund Brenderup overtager jorden den 1. januar og har udlejet 15 ud af 34 jordlodder. Men før der kan placeres huse på den tomme mark, skal Middelfart Kommune færdiggøre en lokalplan til off-grid bebyggelse.

Lokalplanen skal efter planen være færdig omkring sommeren 2023.

Byplanlægger fra Middelfart Kommune Otto Thomsen ser tilbage på en god proces med en engageret forening. Det har dog ikke været uden bump på vejen at komme så tæt på drømmen om en off-grid bydel.

- Det har været en udfordring at arbejde på tværs af lovgivningen. Der er mange regler på området, særligt når det kommer til regn- og spildevand. Når det er sagt, har det været en god proces, hvor alle parter har været indstillet på at finde løsninger på problemerne.

Forventningen er, at den nye off-grid og klimaneutrale bydel i Brenderup bliver en realitet inden for et år.

Præciseret fredag den 2. december: Rubrikken hed tidligere "Danmarks første bydel uden el, vand og varme på vej til Fyn". Rettet, da området ikke bliver helt off-grid. Vi skrev også, at off-grid er betegnelsen for en klimaneutral bydel. Det korrekte er, at off-grid dækker over ikke at være tilsluttet el, vand og varme.