Danmarkshistorien set gennem en forårsrulle: Nu som musical

Den ligger godt i maven og også på scenen, hvor iværksætterhistorien om Daloons forårsrulle igen iscenesættes.

Hemming Van fortæller om familiens forårsrulle-historie

Krydret hakket oksekød og hvidkål rullet ind i en slags pandekage og stegt på panden – dét er kendetegnet ved en forårsrulle.

Fra den 17. maj til den 13. juni kan forårsrullen ikke blot spises, men også ses på teater. Historien bag forårsrullen, som firmaet Daloon i Nyborg producerer, bliver nu til en forestilling på Odense Teater.

- Først og fremmest er der den personlige historie om familien, der lavede Daloon. Der er den kinesiske mand, der ankommer på Københavns Hovedbanegård i 1935. Så det er en stor emigranthistorie i Danmark, forklarer instruktør og manuskriptforfatter på ’Forårsrullen,’ Martin Lyngbo.

Forårsrullen på teaterscenen flere gange

Det er ikke første gang, at forårsrullen bruges som teaterstof. Allerede for tre år siden lavede Nydanskeren Jimbuts Kulturforening forestillingen "De ligger godt i maven," på Københavns Musikteater, og i dag er der altså premiere på musikfortællingen ”Forårsrullen” på Odense Teater.

Om Daloon
  • Daloon blev grundlagt af kineseren Sai-chiu Van, der i 1935 kom til Danmark. De første forårsruller fremstillede han i sin kælder, men i 1970 rykkede Daloon ind i en nybygget fabrik i Nyborg.
  • De næste år voksede virksomheden sig større og større, og i 2015 blev Daloon solgt til den hollandske virksomhed Izico.
  • Sai-chiu Van døde i 2003. Han blev 90 år.
  • Forestillingen "Forårsrullen" kan opleves på Odense Teater fra den 17. maj til 13. juni.

I begge tilfælde er historien om den kinesiske indvandrer Sai-Chiu Van og hans iværksættersucces Daloon i centrum. På Odense Teater er det en musikfortælling, som udover den personlige familiehistorie også omhandler forårsrullen som produkt med 23 sange om forårsruller og ingen almindelig teaterdialog.

Musicalen er nærmest et lille stykke Danmarkshistorie med forårsrullen som omdrejningspunkt, mener Martin Lyngbo.

- Hvis man forestiller sig en lille kikkert lavet af forårsruller, og så kigger man på Danmarkshistorien, så tror jeg, man kan forestille sig, hvad det er, vi laver, griner instruktøren.

Opfattelsen af forårsrullen har ændret sig i Danmark igennem årene, uddyber Martin Lyngbo.

- Den startede faktisk med at være et slags eliteprodukt fra indre by i København, så forårsrullen har taget en rejse fra overklassen, ned i middelklassen og videre ned i underklassen. Og det at det er noget, der er så stærkt et samlende symbol, synes jeg, er meget spændende, fortæller han.

Martin Lyngbo har været glad for at være med til at forme musikfortællingen, fordi han selv er vokset op med forårsrullen.

- Det var et stort flashback, da Jens August Ville, teaterchef på Odense Teater, ringede og spurgte, om jeg ikke kunne lave en musical om en forårsrulle. I middelklassen spiste vi altså rigtig mange forårsruller, skulle jeg hilse og sige.

Et familiestolthed

Den kinesiske indvandrer, Sai-Chuis søn, Hemming Van, som ledede virksomheden, indtil den blev solgt til en hollandsk koncern i 2015, kan godt forstå, hvorfor familiens historie er interessant for teaterscenerne.

- Det er en iværksætterhistorie. Min far grundlagde virksomheden og startede med seks gasblus og nogle stegepander, forklarer han og tilføjer:

- Samtidig var min far en af de relativt tidlige kinesiske indvandrere, som gjorde noget andet end bare at gå restaurationsvejen, men gik ind og lavede en produktion.

Selv om forårsrullen som måltid deler vandene, så har mange hørt om Daloons forårsruller, mener sønnen.

- Det produkt, han endte med at lave, har en plads i rigtig mange danskeres bevidsthed. Daloon forårsruller har man en holdning til. Man har en holdning til de reklamer, vi lavede i 90’erne, siger han.

Hemming Van har planer om at tage familien med ind og se forestillingen, og han glæder sig til at se, hvordan historien bliver foldet ud.

- Jeg er spændt på at se, hvordan slutningen bliver, og hvor vi skal hen. Men jeg er ikke nervøs for noget med forårsrullen. Jeg synes altid, vi har kunnet stå inde for det, vi har gjort på Daloon, så der er vi uangribelige, mener han.

Glæden ved at se familiens historie portrætteret på en scene er ikke til at komme udenom, men det er også en lidt speciel oplevelse, forklarer sønnen af grundlæggeren.

- Det vækker nogle mærkelige følelser – man tænker 'Gud, gør jeg virkelig sådan.' Men vi er sindssygt smigrede over, at vi har været med til at skabe noget, som kan være en genstand for noget, der kan være en teaterforestilling på et stort teater, siger Hemming Van.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.