Dansk kunstners stjålne malerier til millionværdi dukket op i USA efter syv år

Den fynske kunstner Jens Galschiøt får otte af sine stjålne malerier tilbage efter fund på netauktionen Ebay.

Dette maleri, som er ejet af Jens Galschiøt, blev stjålet i 2011, og blev pludselig set på en Ebay-auktion i Mexico af kunstneren selv, Alberto Aragon Reyes. Maleriet har titlen 'El sueno de la abundancia oleo' (170x220 cm).

For syv år siden forsvandt 16 malerier fra kunstneren Jens Galschiøt – nu er otte af dem fundet igen.

Malerierne, som var malet af Alberto Aragon Reyes, blev stjålet i sommeren 2011, da Jens Galschiøt sendte malerierne fra Danmark til Mexico, fordi de skulle bruges på en udstilling.

I fredags modtog ejeren af malerierne den glædelige og overraskende nyhed.

- Det var helt vildt, og jeg blev ovenikøbet indkaldt til møde oppe på politistationen. Jeg var faktisk lidt nervøs og tænkte: gad vide, hvad jeg skal til møde om, siger Jens Galschiøt.

Det var anklageren og politimanden, som havde taget sig af sagen, der havde bedt Jens Galschiøt om at møde personligt op på politistationen.

- Så sad de og smilede og sagde, at 'det var simpelthen så god en nyhed, at vi ville fortælle det til dig selv', og så gav de mig et billede af alle malerierne, fortæller Jens Galschiøt og fortsætter:

- De var enormt stolte, og jeg var bare enormt overrasket, fordi jeg ikke havde regnet med at se de der billeder igen, for det er jo billeder til en million kroner, så det var helt fantastisk, og de havde virkelig knoklet, siger han.

Fundet af det første maleri blev gjort på en netauktion i april 2018.

- Den eneste grund til, at det er kommet frem, er, at de havde været dumme nok til at sætte billedet på Ebay, fortæller Jens Galschiøt.

Det var kunstneren selv, som er ven med Jens Galschiøt, der opdagede maleriet, hvorefter han kontaktede Jens Galschiøt.

- Han havde opdaget det i Mexico, og så ringede han og spurgte, om det var noget, jeg havde sat på, og det var det ikke, og så var det, at vi tog affære, siger Jens Galschiøt.

Herefter meldte Jens Galschiøt fundet til Fyns Politi, som startede en efterforskning.

Dette maleri 'Iguanas quinacridone' er et af de 16 stjålne malerier, som endnu ikke er fundet. (Kunstner: Alberto Aragon Reyes)

Samarbejde med FBI

Fyns Politi indledte et tæt samarbejde med anklagemyndigheden samt Rigsadvokaten i Danmark og FBI samt det amerikanske justitsministerium. De var under tidspres, da netauktionen havde en varighed på 25 dage, hvorefter maleriet kunne forsvinde igen.

Det lykkedes dem at få gennemført en ransagning på auktionshusets adresse kort efter auktionens udløb. Her fandt og beslaglagde FBI maleriet.

Efter fundet af det ene maleri blev de resterende malerier efterlyst og flere af dem efterfølgende fundet.

- De havde fundet alle de her malerier hos private samlere, som havde købt dem i god tro. Jeg havde faktisk ikke forestilling om, at det ville lykkes at finde dem, siger den danske kunstner.

Jens Galschiøt var faktisk ikke klar over, at samarbejdet kunne være så tæt mellem politi i Danmark og udlandet.

- Jeg er ret imponeret, og jeg kunne høre på politiet i Danmark, at det her var gået usædvanlig godt.

Malerierne skal hjem til Danmark

Nu starter en større rejse for at få billederne hjem til kunstsamlingen.

- Nu tør jeg faktisk ikke sende dem igen, så min plan er, at jeg tager til Salt Lake City og ind til konsulatet, hvor de åbenbart er nu. Så tager jeg billederne ud af rammerne og tager dem med hjem til Danmark igen, fortæller Jens Galschiøt.

Men det er ikke billigt at rejse med kunst på grund af tolden.

- Man risikerer lige pludselig at betale told for sine egne billeder, og når de er en million kroner værd, så er det jo 200.000 kroner, jeg skal betale i told. Så jeg skal have lavet en frygtelig masse papirer, der går ud på, at det er mine billeder, så det tager nok det meste af en måned, inden jeg får lavet det, formoder han.

Når man sender kunst afsted, underforsikrer man det typisk, da det ellers bliver alt for dyrt, forklarer Jens Galschiøt, som af samme grund kun fik et lille beløb som erstatning for de stjålne millionmalerier tilbage i 2011.

- Jeg fik en perifer erstatning, så det var rigtig, rigtig dumt, siger Jens Galschiøt.

Et af de otte fundne malerier, som Jens Galsciøt ejer. Maleriet har titlen El canto del abismo, Oleo s.lino, 155x120 cm.
Facebook
Twitter