Dansk opfindelse på vej ind i staldene: Kunstig intelligens skal redde ufødte pattegrise

Svineavleren får automatisk besked, hvis noget går galt under fødslen.

Søerne står i to rækker på hver side af gangen i stald fem på Sandager Skovgård i Kværndrup. Nogle af dem er drægtige, andre har fået unger inden for de seneste to dage.

I én af båsene går et kuld pattegrise tæt op ad en so. De blev født i nat. Bag soen ligger en lille gris, som ikke overlevede fødslen.

- Den har måske siddet fast og er blevet kvalt. Det er det, vi prøver på at gøre noget ved. Vi vil redde de her pattegrise, der ellers ville dø, fordi landmanden ikke er til stede, når en gris sidder fast og bliver kvalt under fødslen, siger Christian Rasmussen, der er medstifter af det fynske firma Porcovision.

Kameraer skal slå alarm

Over soen hænger en lille, gul boks med et infrarødt kamera. En ledning forbinder kameraet til en computer, som knipser billeder af faringen.

Tilsammen udgør det prototypen på den opfindelse, Porcovision har lavet.

- Computeren udregner tidsintervallet mellem hver født pattegris. Hvis der eksempelvis går over 20 minutter mellem hver faring, er det en indikation på, at der er problemer. Så får landmanden en besked om, at soen har problemer, så han skal komme og lave faringshjælp og eventuelt få gang i den igen, forklarer Christian Rasmussen.

Porcovision oplyser, at der i dag er 1,08 pattegrise, som dør under hver faring. Målet med deres opfindelse er at reducere dødeligheden blandt smågrise med 50 procent.

Ifølge Seges Svineproduktion vil en reduktion i dødeligheden medføre økonomisk gevinst for landmanden. Seges er et fagligt viden- og innovationshus under erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer.

Porcovision er stiftet af Christian Moeslund, Christine Lundby og Christian Rasmussen.

Opfindelsen letter arbejdet

Foruden Christian Rasmussen har Christine Lundby og Christian Moeslund været med til at opfinde produktet.

- Jeg har fokus på produktet og det fysiske aspekt, Christine Lundby er den administrative, og Christian Moeslund er datalogen og ham, som udvikler systemet, siger Christian Rasmussen.

Det seneste år har de fået lov at teste prototypen af deres produkt på Sandager Skovgård i Kværndrup på Midtfyn.

- Det vil lette arbejdet og blive mindre afstressende, når tingene er kørt så meget i system, at vi kan stole på det. Vi har jo med levende dyr at gøre, og derfor skal vi som udgangspunkt observere. Men når vi ikke kan observere 100 procent, er det rart med noget kunstig intelligens, som kan hjælpe med tingene, fortæller driftleder i stalden, Tore Buhrkall.

Arbejdet er først lige begyndt

Ambitionerne om at hjælpe flere smågrise er blevet belønnet af Innovationsfonden, som har udvalgt Porcovision til at være en del af et Innofounder-program, der hvert halve år udvælger iværksættere til at udvikle og fokusere på et projekt.

For Porcovision betyder det, at de har fået løn og ekstra midler til deres projekt fra september og et år frem.

- Fremadrettet er planen, at vi inden for den næste måned tester systemet på tre fynske gårde. Her får vi forhåbentlig noget feedback på, hvordan vores system fungerer, og hvordan vi kan udvikle det. Foruden det regner vi med at kunne sælge vores produkt fra starten af næste år, fortæller Christian Rasmussen.

Facebook
Twitter