Danske ambassadører på produktionsbesøg i Danmark: - Tæt på at være et industrieventyr

Godt 80 danske ambassadører er på inspirationstur for at blive klogere på dansk produktion.

De danske ambassadører var blandt andet forbi Universal Robots på et af dagens mange virksomhedsbesøg. (Foto: Universal Robots)

Normalt repræsenterer de Danmark i hele verden. Men i denne uge er de danske ambassadører lige fra Singapore til Tyskland tilbage på dansk jord, for at blive klogere på, hvad der sker herhjemme.

Tirsdag tog de sammen med Udenrigsministeriet på Danmarksturné til højteknologiske virksomheder på Vestsjælland og Fyn under overskriften "Made in Denmark".

Spændt på fynsk robotteknologi

Én af ambassadørerne er Dorte Bech Vizard, som er dansk ambassadør i Singapore. Hun var inden dagens oplevelser særligt spændt på at besøge de fynske robotvirksomheder.

- Det glæder jeg mig meget til at opleve, for i Singapore har de en hastigt aldrende befolkning, og det betyder, at de bliver nødt til at finde nye måder at reducere arbejdskraften på i produktionen, siger hun til DR Fyn.

- Der har vi jo nogle super løsninger i Danmark, der udspringer af robotklyngen. Og der er flere af de danske virksomheder fra Fyn, som allerede er godt på vej i Singapore.

I Singapore har man i dag store industrirobotter, som ikke er nær så fleksible som de danske modeller, men de er klar til at investere.

- De har afsat over to milliarder kroner de næste tre år til at introducere robotteknologi i industrien, og her er de danske robotter særligt spændende, fordi de kan arbejde sammen med mennesker. Det er nogle fleksible robotter, som mennesker kan gå sammen med, fortæller Dorte Bech Vizard.

Et industrieventyr

Danmarks ambassadør i Tyskland, Friis Arne Petersen, som tidligere har repræsenteret Danmark i blandt andet Kina og USA, var også med. Han var meget begejstret for at høre om virksomheden Universal Robots historie.

- Det har været så spændende. Selv om jeg har været i USA og Kina og set nogle virkelig sofistikerede virksomheder inden for næsten alle områder, er det bare så spændende at komme og høre en dansk historie, som er tæt på at være et industrieventyr, siger han.

Teknisk direktør i Universal Robots, Esben Østergaard, viste ambassadørerne gennem produktion og test-lokaler. (Foto: Universal Robots)

Dagens mange besøg har været med til at sætte tanker i gang.

- I Danmark har vi kreativitet og evner til at nytænke, som er på niveau med de bedste i verden, og som vi selvfølgelig skal forsøge at markedsføre, siger Friis Arne Pedersen.

Selv var Universal Robots også glade for besøget, fortæller Esben Østergaard, teknisk direktør.

- Vi ved, at vores robotter har potentiale i produktionsvirksomheder i hele verden, men flere kunder, der kunne have glæde af robotterne, kender os ikke. Forhåbentlig vil der blive større opmærksomhed efter dette besøg, siger han.

Produktion på programmet

Susanne Hyldelund, der er direktør i Udenrigsministeriet, har været med til at planlægge de mange besøg.

- Vi vil fokusere på produktionen i Danmark, og vi vil vise, at godt nok er vi et højteknologisk land med masser af servicevirksomheder, men vi er jo funderet på en stærk produktionsbaggrund, og der er også sket en omstilling, siger hun.

Ambassadørerne besøgte derfor også Lindøværftet for at illustrere en del af den omstilling, der er sket i Danmark.

- Vi producerer smartere, vi producerer i mindre serier, men vi har stadig en stærk produktionsmæssig tradition og en stærk produktion i Danmark, siger Susanne Hyldelund.

Danmark holder på pladserne

En anden interessant pointe er Danmarks måde at holde på produktionsarbejdspladserne. Det fortæller Katrine Paaby Joensen, der er generalkonsul i Silicon Valley. Selvom hun til daglig færdes i et højteknologisk mekka, er interessen for dansk teknologi og dansk arbejdskraft stor.

Særligt fordi Danmark er dygtige til at holde på kreativiteten, innovationen og produktionsarbejdspladserne, som andre lande ellers rykker udenlands.

- Det er en af grundstene til, at vi hele tiden sørger for at blive bedre, så vi kan konkurrere, og så vi kan bygge bro mellem danske og udenlandske virksomheder. På den måde kan hjemtage viden, og dermed bevare danske arbejdspladser, siger Katrine Paaby Joensen.

Facebook
Twitter