Danske robotter skal hjælpe med at bekæmpe coronavirus i Kina

Danskudviklede robotter skal hjælpe med at slå coronavirus ned.

Per Juul Nielsen havde regnet med at sælge til Kina på et tidspunkt, men coronavirusset har rykket salgene frem. (Foto: UVD Robots)

På Hæmatologisk afdeling på Odense Universitetshospital triller der en robot stille rundt. På sin vej desinficerer den overflader og renser luften for bakterier.

Det har robotter som denne gjort det seneste år på flere danske hospitaler, og nu skal de også ud at køre på kinesiske hospitaler, hvor udbruddet af coronavirus gør det nødvendigt, at få dræbt bakterier og vira hurtigt.

- Det har været meget intenst med forhandlinger dag og nat i de seneste uger, siger administrerende direktør i UVD Robots Per Juul Nielsen.

Robotten benytter ultraviolet lys til at dræbe både luftbårne vira og bakterier. De funktioner er pludselig blevet meget brugbare i Kina, efter coronavirusset er brudt ud.

- UVC-lyset kan ødelægge DNA-strukturer i næsten alle mikroorganismer, og på den måde bliver de tilintetgjort og gjort ufarlige. Så det er en meget effektiv måde at desinficere en operationsstue på, siger Per Juul Nielsen.

Robotten desinficerer luft og overflader.

Sendes hurtigt af sted

Metoden er ifølge virksomheden meget effektiv til at forhindre smitte på hospitaler.

- Coronavirusset er meget smitsomt, men er faktisk meget sårbart over for det her UVC-lys og er relativt let at bekæmpe med det her lys, siger Per Juul Nielsen.

Ordren er onsdag blevet skrevet under med firmaet Sunay Healthcare Supply, der leverer sundhedsudstyr til det kinesiske marked, og de første robotter er på vej til Kina.

- I denne uge leverede vi de første robotter, og i næste uge ryger de næste af sted. Sådan fortsætter det med halvanden uges mellemrum i hvert fald de næste måneder. De bliver fløjet derud for at få dem så hurtigt ud på hospitalerne som muligt, siger Per Juul Nielsen, der glæder sig over, at de kan være med til at bekæmpe coronavirus i Kina.

Et tocifret millionbeløb

Ordren på over ti millioner kroner er den største nogensinde for UVD Robots, der er en del af Blue Ocean Robotics.

Det glæder administrerende direktør Per Juul Nielsen, at virksomheden vækster.

- Det betyder selvfølgelig, at vores virksomhed får et kæmpe løft fremad i volumen og arbejdspladser, siger han.

Robotten har været i kommercielt salg i to år og kører allerede nu rundt på hospitaler i 40 lande.

I Danmark bevæger de selvkørende UVD-robotter sig rundt på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa i hospitalets akutmodtagelse og på Odense Universitetshospital på Hæmatologisk afdeling.