De ældste elever tilbage i klasseværelserne: 'Lidt som første skoledag efter sommerferien'

Elever, lærere og skoleledere landet over glæder sig over, at de ældste elever kan komme tilbage på skolerne.

Skoletasken er pakket, madpakken smurt og de ældste elever i folkeskolen er igen sammen med deres klassekammerater og modtager undervisning.

Men det er ikke en skoledag, som de kender den fra før coronakrisen, de er kommet tilbage til.

Mange steder skal de for eksempel møde ind forskudt af hinanden, de skal holde afstand til hinanden og må undvære et kram, selvom de har savnet hinanden, siden den digitale nødundervisning satte ind i midten af marts.

Coronavenlig undervisning

På Antvorskov Skole i Slagelse er det en glædens dag for flere lærere og elever.

Efter to måneders undervisning bag computerskærmen skal eleverne i 6. til 9. klasse tilbage i klasselokalerne, og klasselærer Iben Kristjansen i 7. A kan ikke få armene ned.

- Jeg har glædet mig helt vildt og har haft sommerfugle i maven hele weekenden. Det har været lidt som første skoledag efter sommerferien, siger hun.

I hånden står hun med en syv siders drejebog for, hvordan eleverne skal have en coronavenlig undervisning. Det betyder blandt andet, at de ældste elever møder 20 minutter senere end resten af skolen, og at eleverne skal sidde forskudt i klasselokalerne.

- Det er bare noget helt andet at se dem personligt end at se dem på en skærm, siger Clara Nielsen fra 7.y på Danehoffskolen om at se sine klassekammerater igen. (Foto: Agnes Dalhoff)

En af eleverne fra 7. A, Anders Fredslund, glæder sig over igen at kunne få undervisning sammen med vennerne.

- Jeg glæder mig mest til at se mine venner igen og få en ordentlig undervisning i et klasselokale igen. Det føles godt, at man er her i virkeligheden, og at man ikke bare sidder bag en computerskærm, siger han.

En anderledes hverdag

På Danehoffskolen i Nyborg skal elever fra 6. til 9. klasse ikke møde ind på deres sædvanlige skole, men i stedet have undervisning på Nyborg Idræts- & Fritidscenter foreløbig indtil sommerferien.

Men trods de nye rammer er det hele klart, fortæller

konstitueret
viceskoleleder Nikolai Stougaard Skibdal.

- Vi har fået indrettet klasser, og vi har sørget for, at IT'en kører, og så mangler vi bare at give eleverne besked om, hvor de skal vaske hænder, og hvilke indgange de skal gå ind ad.

Den konstituerede viceskoleleder på Danehoffskolen Nikolai Stougaard Skibdal er klar til en anderledes skoledag for 6.-9.klasseseleverne på Nyborg Idræts- og Fritidscenter. (Foto: Agnes Dalhoff)

Med forholdsreglerne og de nye rutiner taget i betragtning kan det næsten være en fordel at skulle afholde skoledag på et idræts- og fritidscenter, mener Nikolai Stougaard Skibdal.

- Vi har været så heldige, at vi har fået fat i det her idrætscenter, så der er rigtig meget luft omkring os. I næsten alle klasser er der minimum to meter imellem hver elev, siger han og fortsætter:

- Vi har 200 meter til vandet, og vi har store græsarealer, hvor man kan boltre sig og lave udendørs undervisning. Det bliver rigtig godt.

Og det er helt tydeligt, at det også er en festdag i Nyborg.

- Som skolemand er det vigtigste at få eleverne tilbage på skolen. Hold da op hvor kunne jeg se forventningens glæde i deres øjne, siger Nikolai Stougaard Skibdal efter at have hilst på de første elever.

- Det bliver ligesom at få køer på græs - eleverne glæder sig helt vildt, så det bliver også en ekstra pædagogisk udfordring, men det er sgu også i orden, for det er længe, de har været væk.

- Det er dejligt endelig at komme i skole igen og være sammen med vores venner, og der er noget at stå op til, siger Tristan Madsen, som går i 7.y på Danehoffskolen. (Foto: Agnes Dalhoff)

Flaget hejses i dag

Også på Vamdrup Skole syd for Kolding markeres den specielle dag.

- Vi har hejst flaget i dag, for det er en festdag. Vi har glædet os helt utroligt til at få vores ældste elever tilbage i dag, for de har været hjemme alt for længe, siger skoleleder Per Rudbæk.

Mathilde Grunnet fra 9.A i Vamdrup Skole er klar til at komme i skole igen og har taget håndsprit med i skoletasken.

- Jeg synes, det er dejligt at komme i skole igen. Jeg glæder mig helt vildt, men det bliver svært ikke at kramme, siger hun.

Men selvom det ifølge Mathilde Grunnet er det hele værd at komme tilbage og få den sidste tid med vennerne og lærerne, så er alt ikke bare fryd og gammen.

- Jeg synes ikke, det er særlig fedt, at vi ikke får den afslutning sammen, vi ellers havde fået, men vi håber, at vi får en eller anden form for afslutning.

'Før ville jeg hellere have haft et par dage hjemme'

I det nordjyske mødte glade elever ind på Terndrup Skole mellem Mariager og Aalborg. En dag, som Ida Fenger i ottende klasse havde glædet sig meget til, efter at have modtaget hjemmeundervisning i ni uger.

Det er noget helt andet end den undervisning, hun nu vender tilbage til.

- Jeg har aldrig tænkt over, at jeg har savnet mine venner så meget, fordi skolen også betyder, at man er meget mere sammen med dem, siger hun.

For Ida Fengers klassekammerat Daniel Mark Christensen har forholdet til det at gå i skole også ændret sig:

- Før ville jeg hellere have haft et par dage hjemme, men nu har jeg siddet derhjemme på mit værelse i så lang tid. Det er klart federe at komme op i skole igen og se vennerne, siger han.

Statsministeren var på rundvisning og snakkede med eleverne på Stolpedalskolen i Aalborg i en af de klasser, der startede i skole igen efter at have været hjemme under coronakrisen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Mette Frederiksen på besøg i Aalborg

I morges var statsminister Mette Frederiksen (S) på Stolpedalsskolen i Aalborg, da de ældste elever blev genforenet med kammeraterne.

Det er ikke kun eleverne, der kan være glade. Der er generelt grund til optimisme, mener statsministeren.

- Der er grund til at dvæle ved, at det indtil nu går så godt med at åbne op. Bliver alle ved med at have den her fantastisk gode opførsel, så kan vi også åbne mere. Det er det, vi går efter fra regeringens og Folketingets side.