De danske landmænd kan for første gang forsikre sig mod van(d)vittigt vejr

Tørkesommeren sidste år kostede de danske landmænd over seks milliarder kroner.

Landmand Jørgen Frydenlund er glad for, at han nu kan forsikre sine marker. Sidste år mistede han 30-50 procent af sine afgrøder på grund af den meget varme sommer. (Foto: Mikkel Leimand)

- Pludselig kom den. Og så slår jeg selvfølgelig til.

Sådan lyder det fra Jørgen Frydenlund, efter den første vejrforsikring til landmænd er kommet på markedet.

Den 61-årige landmand fra Morud husker tilbage på alt for meget regn i 2001 og alt for lidt regn i 2018.

- Jeg har prøvet det ikke at kunne høste. Det var tyndt. Det var ikke godt, siger han og fortsætter:

- Det er, derfor det er rart at have sådan en forsikring. Den dækker jo næsten alt, hvad vi kan tænke på af naturkatastrofer.

Flere landmænd går konkurs, når vejret bliver ekstremt

Flere forsikringsselskaber har arbejdet på at lave en forsikring i flere år, men først nu er den første lanceret af Topdanmark.

- Vi har set, at klimaet er blevet mere ekstremt i Danmark. Det sidste årti har det ramt landmændene. Det kan være afgørende for, om de har en stabil drift eller må gå konkurs, forklarer direktør Peter Hermann.

Forsikringen har været længe ventet i SEGES, der er en del af brancheorganisationen Landbrug og Fødevarer.

- Det er meget positivt, at der kommer den her produktinnovation, mener Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef i SEGES.

Halvdelen af alle landmænd har dårlig økonomi efter den tørre sommer sidste år. Tørken gjorde, at Ole Walther i Agedrup kun fik produceret en tredjedel af, hvad han plejede. (Foto: Mikkel Leimand - DR Fyn)

De danske landmænd har i flere år efterspurgt sådan en forsikring, så man kan undre sig over, hvorfor den ikke er kommet noget før, mener Klaus Kaiser.

- Man har faktisk tilsvarende forsikringsordninger i USA og andre steder. Men det er en type risici, som er meget svær at prissætte, erkender han.

Topdanmark har prissat forsikringen, så det koster landmændene 145 kroner per hektar for kornafgrøder, 290 kroner per hektar for raps og en selvrisiko på 20 procent.

Faglig stolthed knækker

På de nordfynske marker er Jørgen Frydenlund godt tilfreds med en forsikring på omkring 3.000 kroner om året:

- Det er småpenge i forhold til, hvad vi kan risikere. Vi kender som sagt ikke vejret. Det er en lunefuld fætter, siger han.

Men er det ustabile vejr ikke bare et vilkår som landmand?

- Det ved vi godt. Men det er godt for sikkerheden. Hvorfor forsikrer vi vores hus mod brand? Det er ikke, fordi det skal brænde.

For landmændene er det ikke kun det økonomiske tab, som gør ondt, når vejret viser sig fra sin mest ekstreme side:

- Det er den faglige stolthed, der knækker, hvis vi ikke får vores afgrøder. Når vi høster, er det jo vores eksamen. Hvis vejret ikke er med os, så kniber det, forklarer Jørgen Frydenlund.

Hvis landmændene vil have forsikring for de afgrøder, de sår til vinter, skal de forsikre sig senest 1. oktober - ellers er de nødt til at vente til næste år.

Historien blev til i P1 Public Service, hvor lyttere og eksperter hjælper med at finde løsninger på danske problemer og udfordringer. Få hele historien her.