De er illegalt i Danmark og nu åbner Røde Kors for endnu mere lægehjælp til dem

Røde Kors melder om stigende behov for sundhedshjælp til udlændinge, der opholder sig ulovligt i Danmark.

Kendsgerningen er, at de er i Danmark, og vi har ingen interesse i, at de ligger og dør på gaden, fordi sundhedssystemet afviser dem, siger Anders Ladekarl fra Røde Kors.

Vaccinationer, penicillin til lungebetændelsen eller et jordemodertjek.

Den form for sundhedshjælp må mennesker, der lever i Danmark uden tilladelse, se langt efter. De kan kun få akut hjælp i det danske sundhedsvæsen.

Men selvom de opholder sig i landet ulovligt, så skal de ifølge Røde Kors have adgang til lægehjælp.

Derfor åbner organisationen tirsdag en ny sundhedsklinik for udlændinge, der ikke har tilladelse til at være i Danmark. Klinikken er den tredje af sin slags i Danmark, og Røde Kors åbner den i Odense, fordi organisationen mener, at der er et stigende behov for lægehjælp til mennesker, der opholder sig ulovligt i Danmark.

- Det er en verden til forskel, at man kan komme til lægen, når man er syg, og at man kan komme til jordemoderen, når man er gravid, siger Vibeke Lenskjold, projektleder i Røde Kors og daglig leder af sundhedsklinikkerne.

Behov for ny klinik

For otte år siden slog Røde Kors i samarbejde med Lægeforeningen og Dansk Flygtningehjælp dørene op til den første sundhedsklinik for udokumenterede migranter i København. Siden hen har man åbnet en klinik i Aarhus, og fra tirsdag kan mennesker, der opholder sig illegalt i landet, også søge hjælp på en ny klinik i Odense.

Daglig leder Vibeke Lenskjold er eneste fuldtidsansatte til at drive de tre klinikker.

De to nuværende klinikker har 70-80 besøgende om ugen, og Røde Kors vurderer derfor, at der også er behov for indsatsen i Odense.

- Vi har faktisk fået henvendelser fra nogen, som befandt sig på Fyn eller i Trekantsområdet, som spurgte efter lægehjælp, siger projektleder Vibeke Lenskjold.

En nødløsning

Selvom mulighederne for at få sundhedshjælp, når du opholder dig ulovligt i Danmark, nu bliver endnu bedre, er tilbuddene slet ikke en god løsning, mener Lægeforeningen, der er med i samarbejdet bag sundhedsklinikkerne.

- Vi har som lægeforening et ansvar over for syge mennesker for at sikre et tilbud. Det gør vi på den her måde, men den ideelle løsning ville være at udvide det offentlige tilbud til patienter, der er udokumenterede, siger Andreas Rudkjøbing.

Danske sygehuse må gerne hjælpe udokumenterede migranter, hvis der er tale om akut skade eller sygdom. Men den skelnen er ikke gavnlig, mener Andreas Rudkjøbing.

- Det er altså hul i hovedet at vente til, at tingene bliver akutte, for at man kan få en behandling, siger han.

Røde Kors ser også gerne, at der er et offentligt tilbud til de udokumenterede migranter.

- Det her er en nødløsning. Vi har gentagne gange bedt politikerne om at ændre lovgivningen, så mennesker uden et gult sygesikringsbevis kunne få hjælp af sundhedssystemet. Men det har der ikke været politisk vilje til, siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors.

- Uden vores klinikker, ville vi have en stor gruppe af børn i Danmark, som ikke var vaccineret imod helt almindelige sygdomme. Vi ville have kvinder, der ikke ville få undersøgt deres graviditeter og risikere at føde misdannede børn, siger han.

Skal ikke dø på gaden

At udlændingene, der bruger klinikkerne, har valgt at opholde sig ulovligt i et land, spiller i følge parterne bag sundhedsklinikkerne ikke nogen rolle for, om de skal have hjælp.

- Vi blander os ikke i, hvilken juridisk status de mennesker har. Vi læger har en forpligtelse over for mennesker, der har sygdomme, som vi kan behandle. Det er det udgangspunkt, vi har, siger Andreas Rudkjøbing fra Lægeforeningen.

Røde Kors mener ikke, at hjælpen gør det for attraktivt at opholde sig i Danmark uden tilladelse.

- Vi er enige i, at mennesker, der er udokumenterede, sådan set skal forlade landet. Men kendsgerningen er, at de er i Danmark, og vi har ingen interesse i, at de ligger og dør på gaden, fordi sundhedssystemet afviser dem, siger Anders Ladekarl fra Røde Kors.

DF: De skal hjem

Hos SF er sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen klar til at kigge på, om de udokumenterede migranter skal have flere og bedre muligheder for sundhedshjælp.

- For SF er det ret vigtigt, at vi, især i forhold til børnene, sørger for, at der er den rette hjælp. Det gælder både i forhold til forberedelse af fødsler, vaccinationer af børn og behandling af børn, siger Kirsten Normann Andersen.

Liselott Blixt, sundhedsordføer for Dansk Folkeparti. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det afviser Dansk Folkeparti, der mener, at selv de nuværende klinikker, der er baseret på frivillig arbejdskraft, er alt for gode forhold at tilbyde.

- Det er trist, at vi bliver ved med at lave tilbud til folk, der er her ulovligt. De har ikke ret til at være i Danmark, og derfor er de illegale. Jo flere tilbud, der er til illegale, jo bedre er det for dem, og det vil tiltrække flere til at være her, siger partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Hun mener, at man i stedet skal sørge for, at der slet ikke er nogen, der opholder sig ulovligt i landet.

- Vi skal sørge for, at folk bliver vendt i døren, og sendt hjem til de lande, hvor de kommer fra, siger hun.