De krydser fingre og sender bønner til Mette Frederiksen: Derfor er det vores tur til at genåbne

Er det caféejerne, fodboldklubberne, efterskoleeleverne eller måske kirkerne, som skal være de næste?

NU må det være vores tur til at genåbne.

Sådan er der mange mennesker, der har det, efter i flere uger at have haft lukket, tænkt i alternative løsninger og overholdt alle coronaforholdsregler.

Men er det kirkernes, efterskolernes, caféernes, fodboldklubbernes eller måske landegrænsernes tur til at genåbne?

Det kan statsminister Mette Frederiksen svare på, når hun om kort tid forventes at løfte sløret for, hvilke dele af Danmark, der åbnes op for i genåbningens fase to.

I mellemtiden er der mange, der krydser fingre for, at det lige netop er deres branche, som står for tur.

Båd- og sommerhusudlejer - Nikolaj Östa

(Foto: © PRIVATFOTO)

For Nikolaj Östa, som er indehaver af båd- og sommerhusudlejningsfirmaet Ibi Bootsverleih i Svendborg, har coronakrisen sat sine tydelige spor.

- Vi er gået fra 100 procent til 1 procent booket på vores både, fortæller han.

Ingen af sommerhusene har været udlejet, imens grænsen til Tyskland har været lukket.

Nu håber Nikolaj Östa, at Danmark vil åbne sine grænser. En åbning vil nemlig få vind i sejlene hos det sydfynske udlejningsbureau.

- Det vil betyde, at jeg kan sætte mine ansatte i gang igen. Det er jo det, vi gerne vil. Vores højsæson er midt-april til midt-juni, og det kan vi ikke indhente. Indtil den ottende juni er vi omfattet af hjælpepakker, men derefter ved jeg ikke, hvad vi gør, siger Nikolaj Östa.

Yogainstruktør og ejer af yogacenter - Maria Nielsen

(Foto: © Pia Ry Photography, www.piary.dk)

Selvom Maria Nielsen, som er indehaver af Middelfart Yoga Center, har produceret mange forskellige yogavideoer under coronanedlukningen og lagt dem online til de faste kunder, savner hun kontakten med sine kunder.

- En stor del af yogaundervisning er, at man er over for hinanden og har kontakten med hinanden, og folk kan stille spørgsmål. Man har en interaktion, som går tabt, når det er online, fortæller hun.

Maria Nielsen er overbevist om, at det nu er forsvarligt at åbne op for yogaundervisningen igen.

- Lige præcis i yogaundervisningen kan vi sikre, at folk ligger på deres yogamåtter med flere meter imellem hinanden, og folk kan komme sikkert ind og ud af lokalet uden at røre ved hinanden.

Derfor har Maria Nielsen en bøn til Mette Frederiksen:

- Jeg håber, at vi, der arbejder inden for nogle områder, hvor vi netop kan opretholde en afstand og sikre sikkerhedsforanstaltningerne, får lov til også at komme i gang igen.

Mor til konfirmand - Merethe Johansen

(Foto: © PRIVATFOTO)

Normalt er det en festdag, som mange glæder sig til og forbereder sig på mange måneder forinden. Men i år er det mere bekymringen om hvornår festlighederne kan lade sig gøre, der fylder. I hvert fald for konfirmanden Mathilde og hendes mor Merethe Johansen fra Strib.

- Jeg bliver berørt af det. Alt den der glæde og forventning er fuldstændig på nulpunktet for tiden, siger Merethe Johansen.

I Mathildes klasse har de talt om at udskyde konfirmationen til september. Men konfirmationen har allerede været udskudt én gang fra maj til juni på grund af coronakrisen.

- Det er ungernes fest, og selvfølgelig skal de konfirmeres sammen. Som det er lige nu, skal de deles i to, selvom de kun er 20 i klassen, og vi får ikke nogen gæster med i kirken, fortæller Merethe Johansen.

Derfor venter Mathilde og hendes mor i spænding på, om der bliver åbnet op for, at man kan holde konfirmationer i juni.

- Vi er sådan set klar til at holde det 6. juni, fordi vi skal holde det hjemme. Men det kan være et problem for andre, fordi de måske har lejet et sted, hvor de ikke må åbne op endnu.

Restaurantejer - Launy Lindahl

(Foto: © PRIVATFOTO)

På Restaurant Børsen i Svendborg håber ejer Launy Lindahl, at det er caféerne og restauranterne, som kommer med i den næste fase af genåbningen af Danmark.

- Jeg håber da så sandelig, at restaurationsbranchen er en del af det. Men jeg håber også, at folket har tænkt sig om, så de ved, hvad de sætter gang i, siger han.

- Det er en ganske forfærdelig situation, fordi et sted som vores mister virkelig mange penge hver eneste dag, selvom vi får lønkompensation.

Men selvom det vil være fantastisk med en genåbning, så skal der gerne et par ugers forberedelse til både for restauranterne, cateringsfirmaerne og ølfirmaerne, mener Launy Lindahl.

- Lad os nu sige, at statsministeren sagde, at restauranterne gerne må åbne på mandag, så blev der da virkelig ragnarok.

Formand for fodboldklub - Poul Jørgensen

(Foto: © PRIVATFOTO)

Lyden, når en fodboldstøvle klasker mod en læderbold, er noget mange børn og voksne har savnet igennem den seneste tid.

Det gælder også i Næsby Boldklub, hvor formand Poul Jørgensen meget gerne ser, at medlemmerne igen må komme tilbage på træningsbanerne.

- Vi kan mærke, at folk savner foreningslivet. Folk savner fodbolden. I vores klubhus er der omkring 5.000 mennesker igennem på en uge. I øjeblikket kommer der ti mennesker igennem anlægget på en dag, siger han.

Lige nu er forsamlingsforbuddet på ti personer, men det problem vil de snildt kunne løse i Næsby med træning i etaper i mindre grupper, og hvor omklædnings- og badefaciliteter lukkes, mener formanden.

Det vigtigste for Poul Jørgensen er, at børnene igen kan få lov til at træne. Derfor er han også indstillet på en langsom genåbning, hvor det med at spille kampe godt kan vente.

- Det kan være svært at gennemføre de forskellige turneringer. Derfor synes jeg, vi skal starte op med fodbold for alvor, når vi når ind i august/september, forklarer han.

Præst - Peter Lind

(Foto: © Ard Jongsma)

Store bededag, Kristi himmelfartsdag og pinse.

I maj står helligdagene i kø. Derfor er det også en periode, hvor der normalt kommer mange mennesker i de danske kirker.

For Peter Lind, der er præst i Middelfart Kirke, vil det have stor betydning, hvis han igen må byde indenfor til dåb, vielser og gudstjenester.

- Det er i kirken, man måske kan få sat nogle ord på tro, håb og tryghed i en tid, der er præget af utryghed og for nogens vedkommende også en vis håbløshed, siger han.

Han håber derfor, at de kan få lov til at åbne med de samme restriktioner, der gælder for nogle dele af de kirkelige ceremonier. Ved dåb og vielser er det forsamlingsforbuddet på mere end ti personer, der gælder, mens der til begravelser og bisættelser skal være fire kvadratmeter per person.

Især konfirmationerne anser præsten som værende 'næsten afgørende' at få i gang.

Mange steder i landet er de blevet udskudt til juni eller efter sommerferien. Men netop i hans kirke er det ret presserende at få lov til at genåbne.

- Vi står i den specielle situation, at vores kirke skal renoveres. Men det har vi valgt at udskyde til den 23. juni, så vi kan nå at få afholdt konfirmationerne, hvis det ellers kan lade sig gøre, siger han.

Formand for Efterskoleforeningen - Torben Vind Rasmussen

(Foto: © PRIVATFOTO)

Skal efterskoleeleverne have lov til at afslutte deres skoleår, eller vil de ende med at blive såkaldte superspredere af coronavirus?

Spørger du Torben Vind Rasmussen, der er formand for Efterskoleforeningen, er han ikke i tvivl.

Efterskolerne bliver genåbnet inden sommerferien, og eleverne er klar, mener han.

- Jeg tror, der er skabt en erkendelse hos de unge om, at de kommer tilbage på nogle andre vilkår. De er klar på at tage det ansvar, det er at være på efterskole i en coronatid.

- De skal vænne sig til, at der kommer nogle begrænsninger. Det bliver ikke 100 procent efterskole, som vi kender det med tæt kontakt, men måske 75 procent i den kommende tid.

For at sikre, at alle restriktioner og anbefalinger kan overholdes, er efterskolerne begyndt at overveje alternative måder at være sammen på.

- Der tænker vi at lave et familiebegreb, hvor eleverne ikke mødes med alle elever, men med et mindre udsnit - deres 'familie'. Derfra kan de møde resten af eleverne med mere afstand, forklarer Torben Vind Rasmussen.

Sommerhus-bookingbureau - direktør Allan Maul

(Foto: © Feline.dk)

Er det grænserne, der skal åbnes, så turisterne igen kan strømme til Danmark?

Det håber administrerende direktør i sommerhus-bookingbureauet Feline, der hjælper ferieglade danskere og turister med at finde blandt andet danske sommerhuse, og normalt får de mange bookinger fra tyskere.

Men da man kan annullere sin booking op til to måneder før, går de og holder vejret lige nu hos Feline.

- Vi går allesammen og venter på en udmelding, og tyskerne går og overvejer, hvad de skal. Så vi er yderst bekymrede, siger Allan Maul.

Men henover de danske sommerferieuger er der dog ikke så meget at bekymre sig om.

- Danskerne booker nu som besatte, fordi der er mange danskere, der ikke vil til udlandet, siger Allan Maul.

Men hvis ikke der åbnes op for grænserne, så turisterne igen kan komme til Danmark, så ser det lidt mere sort ud, forklarer Allan Maul.

- Det vil betyde et hav af annulleringer, og det vil give meget store dønninger fremover.