Den Gamle Lillebæltsbro åbner igen efter omfattende vejarbejde

Broen har været lukket for trafik siden 29. januar.

Den Gamle Lillebæltsbro er igen åben for trafik efter en renovering af broen siden den 29. januar. (Foto: Trine Rødkær)

Gule veste og betonblandinger bliver i dag erstattet af bilister på Den Gamle Lillebæltsbro, der forbinder Middelfart og Fredericia.

Oprindeligt var det planen, at der skulle hives yderligere 14 sider ud af kalenderen, før bilister igen kunne køre over Lillebælt på den gamle bro. Men en større renovering af broen gik hurtigere end forventet, og derfor kan trafikken fra i dag passere broen.

Renoveringen har forøget transporttiden

En af dem, som har set frem til igen at kunne passere broen, er Mikkel Egelund. Han bor i Borring ved Middelfart, men studerer på IBC i Fredericia.

Under renoveringen af Den Gamle Lillebæltsbro har han mærket, hvordan transporttiden er blevet længere. Pendlere og andre bilister har nemlig været nødt til at køre ud på motorvejen ad Den Ny Lillebæltsbro, når de skulle fra Jylland til Fyn og omvendt. Det har været med til at forøge mængden af biler på motorvejen.

For Mikkel Egelund har det betydet, at han har måttet ændre nogle ting i planlægningen.

- Hvis jeg har haft sent fri og skulle på arbejde, plejede jeg akkurat at kunne nå det. Men jeg har været nødt til at lave en aftale med min arbejdsgiver om, at jeg måske kommer lidt senere på grund af kø på motorvejen, fortæller Mikkel Egelund.

I anledningen af broens åbning delte lokale politikere brunsviger ud til de morgenfriske bilister.

Åbning styrker båndene på tværs af Lillebælt

For nogen er der blot tale om en trafikvej, der igen kan passeres, men det er også en ganske særlig dag for Middelfart Kommune, der har pendlere.

- Det er en glædens dag. Vi holder fest i dag og de kommende uger, fortæller borgmester Johannes Lundsfryd (S).

Under renoveringen har kommunerne på begge sider af Lillebælt oplevet problemer med at lokke folk til fra den modsatte side. Det har Johannes Lundsfryd især kunnet se under begivenheder i området.

- Vi har været længere fra hinanden kulturelt, og derfor har vi haft lidt færre deltagere til vores begivenheder. Så båndene har været svækkede i noget tid, men nu bliver de styrket igen, tilføjer Johannes Lundsfryd.

'Lyden af biler er lyden af penge'

Også de erhvervsdrivende i Middelfart har ventet på åbningen af broen. Især Galleri Hindhede, der er placeret for enden af broen i Middelfart og typisk får kunder ind, fordi de har passeret broen.

- Det er jo vældig hyggeligt at komme her om morgenen og kunne høre fuglene. Men man skal ikke tage fejl af, at lyden af biler er lyden af penge. Så vi er meget glade i dag, fortæller Tage Olsen, der er ejer af galleriet.

Imens broen har været lukket, har galleriet, ifølge Tage Olsen, oplevet en nedgang i omsætningen på 60 procent. Men han håber på, at genåbningen kan være med til at vende skuden for galleriet.

- Når jeg falder i søvn om aftenen, ligger jeg og drømmer om, at vi kommer til at indhente det tabte igen. Det tror jeg så ikke på. Men forhåbentlig kommer det til at nærme sig det normale, tilføjer Tage Olsen.