'Det bliver rigtig svært at gøre rent, samtidig med vi passer børn'

Nogle steder tilbyder forældre at hjælpe med at vaske legetøjet to gange dagligt, når daginstitutionerne genåbner efter påske.

Leder af Valhalla Børnehus i Nyborg er allerede i fuld gang med at planlægge, hvordan stedet bliver genåbnet for alle børn i næste uge. Blandt andet er hun ved at sortere, hvilket legetøj der fremover skal pakkes væk, fordi det ikke kan vaskes. (Foto: Maria Larsen)

Rengøring af legetøj, aflevering i intervaller, frokost på lang afstand og håndvask minimum hver anden time bliver snart hverdag i landets

daginstitutioner
.

Efter

påske
forventer mange vuggestuer og børnehaver igen at kunne slå dørene op, men inden da skal Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer, for hvordan institutionerne bedst muligt mindsker smittespredning, implementeres og planlægges.

I dagtilbuddet Valhalla Børnehus i Nyborg, som både er en vuggestue og børnehave, går man i næste uge fra nødpasning til fuld børnepasning. Dermed åbner institutionen op for i alt 99 børn.

Og de nye

retningslinjer
vil give nogle udfordringer, siger leder af stedet Tina Nielsen.

- Det bliver rigtig svært at gøre rent, samtidig med at vi passer børn. Vi bliver nødt til at være udenfor så meget som muligt, siger hun.

Tina Nielsen forklarer, at der allerede nu er kommet et tilbud fra en forælder, der vil komme og gøre legetøjet rent to gange om dagen, ligesom Nyborg Kommune arbejder på en løsning med hyppigere rengøring af lokalerne.

Tina Nielsen siger, at man kommer til at arbejde med at dele børnene ind i grupper. (Foto: Maria Larsen)

Farveopdeling kan blive nødvendig

En af Sundhedsstyrelsens

retningslinjer
er, at der skal vaskes hænder mindst hver anden time.

- Det bliver en pædagogisk opgave, som vi skal i gang med. Vi er i forvejen gode til at få vasket hænder. Men vi skal være endnu skrappere på, at alle får det gjort, siger Tina Nielsen.

Sundhedsmyndighederne anbefaler, at børnene inden for de enkelte stuer deles op i mindre grupper, når de skal lege og lave aktiviteter.

Konkret anbefales det, at

maksimalt
fem børn leger sammen, når legen foregår udendørs, og at højest to til tre børn sidder tæt sammen indendørs.

I Valhalla Børnehus er man vant til, at alle kan

færdes
frit, da stedet er ikke stueopdelt. Og særligt i børnehaven bliver de nye regler om leg i små grupper et indgreb i børnenes hverdag, forklarer Tina Nielsen.

- Mine overvejelser går på, at vi kan farveopdele børnene. Vi skal se på deres legerelationer, og hvem der har glæde af at lege med hinanden, og hvem der ikke får så meget ud af at lege med hinanden, siger hun og tilføjer:

- Det vil sige, at så kan vi inddele en gruppe af børn i for eksempel en gul gruppe. Så ved de børn, at de tilhører den gule gruppe og skal lege sammen, og den eller de voksne styrer dem.

Vask af sengetøj bliver en udfordring at nå

I daginstitutionen Onkel og Tante i Ammitsbøl udenfor Vejle, hvor der både er vuggestuebørn og børnehavebørn, er det ikke afstanden, der bliver det største problem, vurderer leder Heidi Normann Bech.

- Vi bruger udearealerne rigtig meget, og vi vil være derude nærmest hele dagen. Vi har 6.000 kvadratmeters legeplads, så vi har god plads at være på, siger hun.

Til gengæld ligger der en stor opgave i at skulle vaske sengetøj, fortæller hun.

Det bliver ikke en udfordring at holde afstand, lyder det fra leder af Onkel og Tante Heidi Normann Bech. (© DR Trekanten)

- Vi har jo mange børn, der skal sove, så der er rigtig mange sæt sengetøj, der skal vaskes og tørres hver dag, og det skal jo gøres, efter de har sovet. Så det bliver en eftermiddagsaktivitet, hvor vi allerede har travlt, siger Heidi Normann Bech.

Selvom det kræver kreativ tænkning, er lederen dog sikker på, at man nok skal nå at blive klar til at åbne institutionen onsdag i næste uge.

BUPL: Nogle må åbne op senere

Hos pædagogernes fagforbund

BUPL
forudser Jonna Jul Gudmundsen, der er formand for lokalafdelingen i Sydjylland, at den nye situation kommer til at give forskellige udfordringer for hver institution.

Hun bider mærke i, at der er lagt op til, at insitutionerne kan genåbne fra onsdag i næste uge. Derfor opfordrer hun til, at personalet tager sig den nødvendige tid til at gøre klar til omstillingen.

- Nogle skal nok kunne åbne med det samme, og andre er så nødt til at gøre det lidt senere. Jeg tror, det er vigtigt at holde sig for øje i de enkelte kommuner og institutioner, at det skal ske gradvist og kontrolleret, siger hun.

Samme melding kommer fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der slår fast, at kommuner, der ikke er klar til at genåbne skoler og

daginstitutioner
, ikke skal gøre det.

- Det tager den tid, det tager. Den elastik skal vi have over for hinanden, lød det fra ministeren på et pressemøde tidligere på dagen.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) fortalte i dag på et pressemøde om genåbningen af daginstitutionerne og skolerne, hvis det ender med at Danmark delvist bliver åbnet op igen efter påske. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Nervøs for at modtage børn med smitte i hjemmet

Af Sundhedssstyrelsens

retningslinjer
fremgår det også, at man gerne må sende sine børn i børnehave eller vuggestue, selvom barnet bor i husstand med en person med Covid-19.

I Valhalla Børnehus er det en melding, daginstitutionsleder Tina Nielsen lige skal synke.

- Det er enormt sårbart, og det bliver enormt følelsesladet. Både for personalet og for familierne at have vished om, at der kan være en til stede, som er nær på smitte, siger hun.

Hos

Sundhedsstyrelsen
er svaret til den bekymring dog klar:

- Raske børn vil godt kunne gå i

dagtilbud
. Det er ud fra en samlet vurdering af, hvad der er sundhedsfagligt forsvarligt, sagde direktør for
Sundhedsstyrelsen
Søren Brostrøm på
pressemødet
tidligere i dag.

'Vi sender børn hjem'

Har man symptomer på sygdom - også milde symptomer som forkølelse - skal man blive hjemme, indtil man er helt rask, fastslår

Sundhedsstyrelsen
.

Og i Valhalla Børnehus vil Tina Nielsen i højere grad sende børn hjem, hvis de er snottede eller forkølede.

- Vi vil ikke kunne have elastik til, at man går og er lettere snottet eller forkølet, så skal man hjem. Det er også et signal til familierne om, at det her tager vi alvorligt, siger hun.