Det digitale valg, næsten ingen stemmer til: Kamma på 95 har ikke en computer

I de fleste kommuner er der i år valg til ældrerådet, men i flere kommuner afgives stemmerne digitalt eller med brev - nogle steder med en valgdeltagelse på under 20 procent.

Mange kommuner afholder digitale valg til ældrerådet. Men det giver en lav valgdeltagelse. Derfor vil foreningen have fremmødevalg til alle ældrerådsvalg. (ARKIV: Ældrerådsvalg på Års 2017) (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

I Strib i den vestlige del af Fyn bor 95-årige Kamma Jensen. En computer ejer hun ikke, og hun er heller ikke lige med på moden, når det gælder smartphones.

- Jeg er 95. Jeg kan ikke begynde at omstille mig til en computer og alt det der, siger hun.

Men computerevner kunne Kamma Jensens godt have brugt til det netop overståede valg til ældrerådet i hendes kommune Middelfart - et valg, kommunen har besluttet skulle være digitalt.

Og det er Kamma Jensen godt træt af, da hun derfor ikke fik sat sit kryds.

- Jeg har været så irriteret over, at jeg ikke kunne stemme. Og jeg vidste lige præcis, hvem jeg skulle stemme på. Så det har været en stor skuffelse, og jeg synes, det er for dårligt, at der ikke bliver gjort noget for alle os, der ikke har computer, siger hun.

Kamma Jensen er ikke den eneste borger over 60 år, der er den alder, man skal være for at stemme til ældrerådsvalg, som ikke har fået stemt i Middelfart. Stemmeprocenten i kommunen endte på 32,1 procent.

Valgdeltagelsen er nemlig væsentlig lavere end i kommuner, hvor valget gennemføres med fysisk fremmøde. I kommuner, hvor valget er digitalt, er stemmeprocenten i gennemsnit 32,1 procentpoint lavere end ved fremmødevalg samme dag som kommunalvalget.

Her var gennemsnittet 63,8 procent. Det viser en undersøgelse fra Danske Ældreråd.

Stod det til Kamma Jensen, så havde Middelfart også valgt et valg med fysisk fremmøde.

- For så længe at pæren er i orden, siger hun og griner,

- Så vil man gerne følge med. Det kan jo ikke være rigtigt, ens stemme ikke kan bruges til noget.

Danske Ældreråd: Gør valg til fremmødevalg

Formand for Danske Ældreråd, Inger Møller Nielsen. (© Studio 64 Østergade 17 5500 Middelfart Denmark)

I landsorganisationen for ældreråd, Danske Ældreråd, er de ærgerlige over, at flere kommuner har valgt at gøre ældrerådsvalgene digitale.

- Jeg synes, demokratiet sættes under pres. Det er ikke rimeligt, det er den ældste del af befolkningen, der skal gå til digitale valg, når både byrådsvalg og regionsvalg er fremmødevalg, hvor alle borgere stemmer, siger formand Inger Møller Nielsen.

Står det til Danske Ældreråd, så skal alle valg til ældrerådet derfor ændres ved lov til at være fremmødevalg. Og så må de gerne ligge samtidig med kommunalvalget, så borgerne ikke skal en ekstra gang ud af døren.

- Det er svært for den generation, jeg præsenterer, de ældre, at få det klaret digitalt, hvis man ikke får nogen til at hjælpe sig, siger Inger Møller Nielsen.

Hun mener, at det for nogle kommuner er blevet en spareøvelse at afholde valget digitalt, og et spørgsmål om bekvemmelighed.

- Jeg tror, det er et politisk spørgsmål om, at man ikke vil betale de ekstra penge, det koster. Og nogle gange bliver det også en undskylding, at man ikke kan finde de 160 valgtilforordnede, som skal til for at passe det, og at der er ikke plads, for det må ikke være samme lokale som regions- og byrådsvalg, siger hun.

Borgmester: Vi har villet fremme digitaliseringen

Borgmester i Middelfart Johannes Lundsfryd Jensen (S). (Foto: Tim K. Jensen © Ritzau Scanpix)

Pengene eller bøvl er dog ikke årsagen til, at Middelfart Kommune valgte, at valget skulle være digitalt. Det siger borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S).

- Når det handler om de demokratiske institutioner, så er det ikke 100.000 kroner fra eller til, der afgør, om man skal gå den vej eller ej, siger han.

- Vi havde en tro på, at mange ville være trygge (i forbindelse med corona, red.) ved at kunne sidde derhjemme og afgive deres stemme. Og da vi indførte digitale valg for 12 år siden, der var det med henblik på at træne ældre mennesker i digitaliseringen, og vi havde ansatte ude at hjælpe folk i deres hjem med at installere nem-ID og så videre, så de kunne stemme.

Men Johannes Lundsfryd Jensen er ikke tilfreds med kommunens stemmeprocent på 32,1 procent. Derfor vil kommunen nu evaluere på valget.

- Det synes jeg er i underkanten. Hvis det nye ældreråd er med på det, så kunne jeg godt forestille mig, vi vil lave et fysisk fremmødevalg næste gang, siger hun.

Kan du forstå, at der er ældre borgere, der ikke har kunne stemme, selvom de gerne ville, som er rigtigt ærgerlige?

- Ja det kan jeg godt forstå. Men jeg synes, vi har gjort meget for at hjælpe dem, der ikke var trygge med at blive det, siger han.

Valghandlingen er et fællesskab

At stemmeprocenten bliver lavere ved digitalt valg end fremmødevalg er lidt overraskende, siger valgforsker og Centerleder for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX, Roger Buch.

- Mange forventer jo det modsatte, nemlig at det forekommer som en nem måde at stemme på. Så vil mange tro, at valgdetagelsen vil stige, siger han.

- Fordelene er jo, at det er nemt for vælgerne at stemme. Man kan spare penge og tid. Man behøver ikke tage bilen eller bussen. Og der ville man ud fra forskning sige, at jo nemmere det er at stemme, jo højere valgdeltagelse.

Men ud over, at der det kan være en udfordring for nogle borgere over 60 år at stemme digitalt, så er der andre grunde til, at fysiske fremmødevalg virker, siger Roger Buch.

- Valgkampen og en valghandling er også noget, der skaber en stemning. Valgplakater, ritualet med at få en stemmeseddel og skulle ned at sætte et kryds. Og når man fjerner det ritual og fællesskabet om at stemme sammen, så kan det være nogen af forklaringerne på, at man ser en lavere valgdeltagelse, når man stemmer digitalt, siger han.

Roger Buch mener heller ikke, at vi bare nødvendigvis skal vænne os til, at valg fremover vil blive digitale.

- De her tal må vække eftertanke. Hvis det viser sig også fremover, at digitale valg giver lavere valgdeltagelse, så er der jo et argument for at beholde den gamle metode at stemme på. Det er ikke altid sådan, at det nye og moderne er det smarte og gode, siger han.

Ældreminister: Det digitale skal ikke stå alene

Ældreminister Astrid Krag (S) (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

De kommuner, der ikke har fremmødevalg, bør overveje en ekstra gang, hvis det står til ældreminister Astrid Krag (S).

- Jeg mener, at man har en stor interesse lokalt i, at man får så stor valgdeltagelse som muligt, så det vil jeg opfordre til, at man kigger på, der hvor man ikke har det, siger hun.

Hun er dog ikke klar til at ændre lovgivningen og vil gerne bevare kommunernes mulighed for selv at træffe beslutningen.

- Det kan være, man skal give mulighed for forskellige valghandlinger, så det kan være ved at kombinere forskellige måder at stemme på, så det digitale ikke står alene, siger hun.

- Jeg er sammen med indenrigsministeren (Kaare Dybvad (S), red.) ved at kigge på, om vi kan fremme brugen af fremmødevalg eller en anden måde at sikre, at der er en god adgang for alle ældre, siger hun.

FacebookTwitter