Tekniske udfordringer lammede i sidste uge dele af kvote 2. optagelsesprøven på SDU. Det medførte en klagestorm fra ansøgere, der har følt sig uretfærdigt behandlet af SDU.
- Det er øv med øv på.
Sådan lyder meldingen fra 30-årige Nicklas Severin Myrsell. Han er radiograf og har søgt ind på medicinstudiet via kvote 2.
Et større it-sammenbrud under årets første kvote 2-optagelsesprøve på SDU betød, at flere ansøgere havde store udfordringer med at tilgå det program, de skulle lave testen i.
- Der var massive udfordringer med teknikken på hold et. Vores teknikere for rundt for at løse problemet, men flere ansøgere mistede en halv time eller mere af deres prøvetid, forklarer studiechef Annette Lund.
For at kompensere for tumulten valgte SDU at give 5 point ekstra til de knap 400 ansøgere, som var på det første hold. Der var i alt 7.000 ansøgere til prøven.
Men den beslutning har skabt røre blandt de øvrige ansøgere, fordi flere frygter, det vil give nogen et forspring i ræset for at komme ind på drømmestudiet.
- Det er slet ikke fair. Fem point er virkelig meget, siger Nicklas Severin Myrsell.
Han var ikke på det første hold og havde ikke selv tekniske udfordringer, men da han hørte om de udfordringer, der havde været dagen før, og SDU's håndtering af dem, blev han alligevel bekymret.
- Da jeg var oppe, kunne jeg høre nogle af de ansatte tale om, at hold et ville få mere tid og fem ekstra point. Så blev jeg alligevel ret bekymret for mit eget resultat. Det var en svær prøve, så fem point kan gøre en kæmpe forskel.
Få point er afgørende
Formand for Syddanske Studerende Niclas Vellier Nyegaard, forstår godt ansøgernes bekymring.
- Fem point er umiddelbart en meget stor kompensation. Jeg forstår godt, ansøgerne er bekymrede. Særligt fordi det tit er meget få point, der bliver udslagsgivende for, om man kommer ind eller ej, siger han.
Men studiechef på SDU Annette Lund mener ikke, at hold et får en uretfærdig fordel.
- Jeg vurderede, at jeg var nødt til at gøre noget for hold et, som havde så store udfordringer på grund af vores system. Havde jeg ikke givet dem ekstra point, så ville deres prøver ikke kunne sammenlignes med de andres, siger hun.
Dårlig håndtering
På DR har vi talt med flere ansøgere, som forholder sig kritisk til SDU's håndtering af de tekniske problemer. De undrer sig over, at SDU ikke har meldt bredt ud om situationen og deres beslutning om at kompensere nogle ansøgere. En undring som deles af formand for Syddanske Studerende Niclas Vellier Nyegaard:
- Man burde have meldt ud til alle de kommende studerende og forklaret situationen, så de mange tusinde, der har været op til Unitest, vidste hvilken baggrund beslutningerne var truffet ud fra, istedet for at de skal høre det ad bagveje. Det havde været mest fair for alle.
Studiechef Annette Lund mener ikke, SDU burde have håndteret sitautionen anderledes.
- Jeg er meget ked af de tekniske udfordringer, vi har haft. Det må ikke ske, men jeg vurderede ikke, det gav mening at skrive til alle ansøgere, når udfordringerne kun var på hold et.
Flere af ansøgerne, vi på DR har talt med, så hellere at hold et fik mulighed for at tage en ny test, men det har ifølge Annette Lund ikke været muligt på grund af de deadlines, der er for at få ansøgerne igennem til næste fase.