'Det giver ingen mening': Støttepartier presser regeringen for at finde penge til plejefamilier

De fleste plejefamilier skal selv betale for efteruddannelse. Det kritiserer flere partier nu.

Radikale Venstre, Enhedslisten og SF sender en kritik mod social-og indenrigsminister Astrid Krag (S). (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Det kan ikke passe, at regeringen vil have bedre forhold for anbragte børn og plejefamilier, men samtidig afvise at finde flere penge, så man kan løse opgaven.

Sådan lyder kritikken nu fra regeringens støttepartier, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre.

Udmeldingen kommer efter, at social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) mandag afviste at finde penge til at betale for den specielle PUP-uddannelse, som er skræddersyet til plejefamilier.

En uddannelse, som er en del af AMU-systemet og derfor kun er gratis, hvis man er ufaglært.

Det betyder, at alle andre med en videregående uddannelse – uanset om man er politibetjent, biolog eller ingeniør - selv skal betale de 30.000 kroner, som uddannelsen koster.

Penge, som hverken plejefamilierne eller kommunerne har, mener Plejefamiliernes Landsforening.

Men:

- Reglerne er klare, som de er i dag. Det er kommunerne, der skal betale for den uddannelse, der er brug for til plejeforældrene, sagde social og indenrigsminister Astrid Krag (S) i går.

Det får nu støttepartierne op af stolene.

Regeringen springer ansvar over

- Man kan ikke sidde som statsminister eller socialminister og sige, at kommunerne skal gøre noget og så ikke skaffe dem økonomi til det. Man skal ikke springe det ansvar over, og vi vil gerne drøfte, hvordan vi finder de penge til kommunerne, siger Rasmus Helveg, socialordfører i Radikale Venstre.

I Enhedslisten stemmer socialordfører Pernille Skipper i. Ifølge hende er uddannelse af plejeforældre fuldstændig uomgængelig, hvis man vil forbedre forholdene for anbragte børn.

Derfor holder det ikke, at to tredjedele af landets plejefamilier – cirka 4.500 – selv skal betale regningen for at dygtiggøre sig, fordi de har en videregående uddannelse i forvejen.

- Det giver jo ingen mening, at fordi du har en uddannelse som farmaceut, så kan du ikke få denne uddannelse. Der skal gøres noget, og der skal sættes flere penge af. Alt andet kan vi ikke være bekendt over for plejefamilierne, plejeforældrene og børnene, siger Pernille Skipper (EL).

Ønsker en grundig gennemgang

Derfor vil Enhedslisten, Radikale Venstre og SF lægge pres på social-og indenrigsministeren og diskutere dette med hende. I SF ønsker socialordfører Trine Torp, at regeringen griber denne mulighed for at se på alt i forhold til anbringelser, forebyggelse og plejefamilier.

- Vi har brug for en grundig gennemgang af hele det her område og ikke bare lappeløsninger, siger Trine Torp.

Både Radikale Venstre og Enhedslisten er klar til at gå endnu længere. Enhedslisten mener, at der skal være ret og pligt til gratis efteruddannelse for plejefamilier, og står det til Radikale Venstre, skal kommunerne ansætte plejefamilierne i stedet for kun at give dem et honorar.

Det ved man ikke, hvor meget koster. Men der er ingen tvivl om, at de penge skal findes på Christiansborg, lyder det fra Rasmus Helveg (R):

- Hvis dette samlet set bliver dyrere, må vi se på det. Man kan ikke bare sige, at kommunerne får en ekstra opgave og så ikke give dem pengene til det. De penge vil vi gerne være med til at finde, siger han.

Venstre hiver ministeren i samråd

På den anden side af partifarve-skalaen er Anni Matthiesen, Venstres socialordfører, hård i mælet. Hun har hevet social-og indenrigsminister Astrid Krag i samråd.

- Det er grotesk, at der er så mange, der selv skal have pungen op af lommen, hvis de vil efteruddanne sig. Det er jeg meget overrasket over. Især nu, hvor både statsminister og regeringen generelt har sat udsatte børn på dagsordenen, så håber jeg da, at de tager det her med, når de kommer med deres udspil senere på året, siger hun.