Din medister har været i Kina: 73-årige Jan vil revolutionere Europas pølseproduktion

Pensionisten forventer, at hans tarmmaskine giver et overskud på 300 millioner kroner om få år.

(Foto: © Sine Skott - P1 Public Service)

Det lyder måske tåbeligt.

Men din danske medisterpølse og grillpølse har været på den anden side af jorden og tilbage igen. Bare for at blive målt.

Vi sender grisetarmene til Kina, fordi det indtil nu har kunnet svare sig økonomisk at have 7.000 kinesere til at stå og måle og sortere svinetarmene i hånden.

Grafik: Signe Heiredal, DR
Grafik: Signe Heiredal, DR

Men nu er en 73-årig fynbo klar til at sætte sig på 80 procent af det europæiske marked.

Jan Pedersen har nemlig lavet en maskine, som kan måle tarmene. Her og nu. Uden måneder på containerskibe. Og uden kinesisk arbejdskraft.

- Jeg gør det først og fremmest, fordi jeg ved, vi kan, siger den pensionerede slagteridirektør.

Selvtilliden er der. Ingen tvivl om det. Han er helt rolig, selvom han ikke har sendt en eneste faktura af sted endnu.

Se Jans testmaskine måle en grisetarm:

Fra kræftsyg pensionist til banebrydende opfinder

Lad os lige spole tiden tre år tilbage.

Jan Pedersen går på pension efter 40 år i slagteribranchen i Danmark og Polen. Men pensionisttiden sparkes på hårdeste vis i gang i en sygeseng på Odense Universitetshospital.

Jan har fået lymfekræft. Han får kemo i syv-otte måneder, men før han bliver erklæret rask, stiller han sig selv et spørgsmål:

- Hvorfor i alverden sender vi danske, rensede pølsetarme til Kina?

I 1991 byggede Jan Pedersen sin første maskine. (© Privat)

Han bærer selv på svaret, men ved samtidig, at der er brug for én som ham.

Ikke en ingeniør eller en robotekspert. Nej, én der selv har rørt og arbejdet med tusindvis af tarme.

Netop sådan en erfaring har man manglet, hver gang de i udlandet har prøvet at opfinde en maskine, der kan løse netop dette problem.

- Jeg snakkede med konen. Kan vi smide en million i det?

Jan Pedersen navngiver sit firma Proxima Centauri og begynder at søge penge, så kassen derhjemme ikke bliver helt tom. Han får penge fra Innovationsfonden to gange og senere en million kroner fra EU.

Fondsmidlerne gør, at pensionisten kan ansætte teknisk personale, som i dag består af tre fuldtidsansatte og to studerende.

Win-win-win-situation

Men det handler ikke kun om at skabe en maskine.

- Vi skal have de arbejdspladser hjem igen. Der er ingen grund til, at det skal foregå på den anden side af jorden, siger han og forklarer, at et containerskib kan sejle 4,5 meter på en liter bunkerolie.

- Og der er eddermame mange gange 4,5 meter til Kina og tilbage igen.

Ifølge tal fra Syddansk Universitet forurener svovlen fra sejlturen lige så meget som 4.100.000 biler hvert år.

Også på Teknologisk Institut er klima-forventningerne skruet i vejret.

- Det er jo hjernedødt at sende tarme til Kina, når vi kan behandle dem herhjemme. Det betyder, at branchen kommer til at udlede mindre CO2, samtidig med at der skabes job, siger faglig leder Søren Peter Johansen.

Han synes, det er vildt at opleve, hvad en iværksætter på over 70 år kan skabe.

- Det er helt fantastisk at se, at vi kan være med, selvom vi bliver lidt gråhårede.

Ud over at klimaet bliver mindre belastet, forventer Jan Pedersen, at slagterierne kan spare mange penge på at bruge en dansk maskine frem for kinesiske hænder.

Hans beregninger peger nemlig på, at slagterierne kan spare 65-70 procent af de omkostninger, der er ved at sende tarmene til Kina.

Samtidig slipper tarmene for at være på langfart i flere måneder, for maskinen er lavet til at stå direkte på slagterierne.

'Dét her kan holde liv i enhver'

Dykker vi ned i Jan Pedersens budgetter, er det også en god forretning for ham.

Allerede fra 2023 forventer Proxima Centauri at have 83 millioner danske kroner i overskud. I 2026 er det 300 millioner kroner.

- Hvor vigtige er pengene i det her?

- Jeg har, hvad jeg skal bruge, svarer Jan Pedersen, og forklarer, at fondspengene var nødvendige til en start, men de millioner, der snart kommer den anden vej, er ikke så vigtige.

  • Sådan ser en grisetarm ud uden fars indeni. Den bliver vasket og saltet i Danmark, så den kan holde sig under den lange tur til Kina. (Foto: © Sine Skott)
  • - En masse af dem, som skal have maskinerne, er mine gamle bekendte fra branchen, så dem glæder jeg mig til at komme ud og hilse på, fortæller den pensionerede slagteridirektør. (Foto: © Sine Skott)
  • Det ellers unge team mener, at Jans alder og erfaring er en klar fordel: 'Han er kvik i pæren,' og 'vi kunne ikke have lavet maskinen uden Jan', siger de. (Foto: © Sine Skott)
  • Historien blev til i DR's konstruktive radioprogram Public Service på P1, som søger løsninger på danske problemer og udfordringer. (Foto: © Sine Skott)
1 / 4

Testmaskinen kører. Til sommer er den 'ægte' vare klar til landets første slagterier, og Jan har allerede flere forhåndsaftaler i hus.

- Det er en god følelse i maven. Helt bestemt. Og en lettelse - for vi er ovre udfordringerne. Nu er bolden på vores banehalvdel.

- Du er 73 år og har været alvorligt syg. Hvornår går du rigtigt på pension?

- Når den her maskine er færdig. Men jeg har nogle andre ideer, jeg også gerne vil prøve af, griner han.

- Så helt præcis ved jeg ikke. Men nu skal den sgu være færdig. Uanset om jeg er med eller ej til slutningen, siger han og holder en kort pause:

- Dét her kan holde liv i enhver.