Direktør i Socialstyrelsen: Ærgerligt, at sagen påvirker vores omdømme

De ansatte i Socialstyrelsen har været meget berørte af sagen om millionsvindel.

Den hovedmistænkte Britta Nielsen er blevet anholdt i Sydafrika i svindelsagen i Socialstyrelsen om 111 millioner kroner. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Sagen om den svindelmistænkte tidligere medarbejder hos Socialstyrelsen, Britta Nielsen, der er mistænkt for at have misbrugt sin position til at overføre 111 millioner kroner til sig selv mellem 2002 og 2018, har fyldt meget på gangene i Socialstyrelsen den seneste tid.

Siden midten af oktober er der igen blevet udbetalt tilskud fra Socialstyrelsen, men medarbejderne er påvirket af omstændighederne.

- Alle er selvfølgelig meget berørte af sagen. Særligt de nærmeste, skriver Birgitte Anker, der er direktør i Socialstyrelsen, i en mail til DR Fyn.

Sagen vil utvivlsomt påvirke styrelsens omdømme, mener direktøren, som er frustreret over den måde, medierne har dækket sagen på.

- Mange er kede af, at medierne kæder svindlen entydigt sammen med Socialstyrelsen, selvom vi først fik tilskudsopgaven i 2015, forklarer Birgitte Anker.

Kontrolmiljø kontrolleres

Socialstyrelsen er nu i gang med at gennemgå styrelsens kontrolmiljø ekstra grundigt.

- Inden sagen blev afsløret, havde vi allerede strammet forvaltningen på en lang række områder, og det var det, der førte til, at svindlen blev opdaget. Vi er nu i gang med at gennemgå styrelsens kontrolmiljø med en tættekam for at se på, hvor vi kan og bør styrke kontrollen yderligere, skriver hun.

Direktøren håber på, at de undersøgelser, der nu er sat i gang, kan gøre alle lidt klogere på sagens fakta.

Imens er medarbejderne rykket sammen, og de arbejder konstruktivt på at afdække sagen internt og svare på spørgsmål, forklarer Birgitte Anker.

- Der er svindlet med midler, der var afsat til nogle af samfundets svageste. Det er helt uacceptabelt, skriver hun i mailen.

Hun glæder sig over, at de i længere tid har haft fokus på opstramning af forvaltningens kontrol.

- Jeg er glad for, at Socialstyrelsen strammede administrationen og afdækkede svindlen, men jeg ville naturligvis ønske, at vi - eller vores forgængere - havde opdaget svindlen noget før, siger hun.

Fakta om sagen:

  • Den 64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen blev den 5. november anholdt, efter hun i flere uger var efterlyst internationalt. Hun er sigtet for at have overført 111 millioner kroner i tilskudsmidler til sig selv.

  • Mistanken mod kvinden opstod, da der i august blev opdaget uregelmæssigheder i udbetalingen af tilskudsmidler til en kommune.

  • Samtidig blev det konstateret, at der blev overført penge til konti, som tilhørte Anna Britta Troelsgaard Nielsen. Politiet mener, at svindlen har stået på i mindst 16 år.

  • Den formodede svindel skal både være foregået, mens hun sad i Socialministeriet og i Socialstyrelsen.

Facebook
Twitter