Vil du have glade kollegaer med masser af overskud?
Så skulle du overveje at melde jer til kampagnen 'Vi Cykler Til Arbejde'.
Hvert år i maj bliver den afholdt af Cyklistforbundet, og målet er simpelt: Flere skal cykle på arbejde eller uddannelse.
Hos Vandcenter Syd i Odense har de været med i så mange år, at de ikke længere har tal på hvor mange. Men der er ingen tvivl om, at de igen i år skal deltage.
- Vi gør det her ud fra en betragtning om, at det hele menneske er nødt til at hænge sammen. Både når man går der hjemme, og når man er på arbejde. Hvis vi som virksomhed kan være med til at støtte op om det, og behandle vores medarbejdere ordentligt, så har vi en stor interesse i det, forklarer direktør Mads Leth.
I år deltager en tredjedel af medarbejderne på VandCenter Syd - inklusiv direktøren. En af de øvrige medarbejdere, der tager cyklen på arbejde, er Ole Dollerup.
- Det er for at være en del af fællesskabet. Selvom jeg normalt cykler på arbejde, så er der bare mange ting, der er rare, når man er sammen med sine kollegaer. Der er helt klart også en intern konkurrence, hvor man lurer på, hvordan det går de andre hold, siger han.
Det lille skub i ryggen
I år er det 21. gang, at Cyklistforbundets kampagne løber af stablen. Den kører i hele maj og i øjeblikket er næsten 57.000 tilmeldt.
- Idéen bag kampagnen er at få nogle af dem, der allerede cykler på arbejde, til at prøve at få overtalt nogle af de kollegaer, som ikke cykler så meget, til at begynde at cykle, siger Klaus Bondam, der er direktør i Cyklistforbundet.
Man har mulighed for at tilmelde sig i hold med 4 til 16 deltagere. Som motivation er der sat en masse præmier på højkant. Jo flere cykeldage et hold registrerer, jo større er chancen for at vinde eksempelvis rejser, cykler eller kulturelle oplevelser.
Men bag sjov og konkurrencer, mener Klaus Bondam, at der gemmer sig en mere alvorlig sag.
- 30 procent af de bilture, vi tager i Danmark er på fem kilometer eller derunder. Derfor er det er en rigtig god investering for arbejdspladsen, at medarbejderne er i god form. Og en måde at komme i god form, det er ved at cykle i hverdagen, forklarer han.
Her er en kampagne som denne en rigtig god motivationsfaktor.
- Tit er det det lille, venskabelige og kollegiale skub i ryggen, der er rigtig godt for mange, siger Klaus Bondam.
Løb, svømning og gymnastik
Hos Vandcenter Syd har man stor fokus på, at medarbejderne skal have mulighed for at motionere. Derfor er 'Vi Cykler Til Arbejde' blot et ud af mange tiltag.
Udover at cykle til og fra arbejde er det også muligt for de ansatte at løbe sig en tur, tage i svømmehallen eller dyrke gymnastik i arbejdstiden. Muligheder, der bliver sat stor pris på.
- Det er dejligt, fordi vi gerne vil være sunde mennesker. Og så er det en tryghed, at der bliver taget hånd om os. For eksempel får vi lov til at være med i de her 50-50-ordninger, hvor virksomheden betaler halvdelen af den tid, vi bruger på motionen i arbejdstiden, siger Ole Dollerup.
Ifølge direktør Mads Leth er de penge godt givet ud, når resultatet er gladere medarbejdere.
- Uanset om man er regnskabsmedarbejder eller projektmedarbejder, og man har et moderat eller et hårdt fysisk arbejde, så har man brug for at afbræk, siger han.
For at gøre det lettere for medarbejderne at flette motion ind i arbejdstiden har Vandcenter Syd anskaffet sig ti cykler, nogle el-cykler samt regntøj og cykelhjelme. Ifølge Mads Leth er de yderst brugbare, når man skal rundt til møder forskellige steder i byen.
- Med alt det vejarbejde, der er i Odense i øjeblikket, så er det faktisk lettest at tage cyklen. Og så er det sundt, siger den glade direktør.