Dit køkkenaffald skal i fremtiden være flybrændstof

Nature Energy vil i et samarbejde med DTU og SDU forsøge at lave brændstof til fly ud af biogas.

Et nyt forskningsprojekt mellem Nature Energy, DTU og SDU skal undersøge, om det er muligt at bruge biogas som brændstof til fly. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Kaffegrums, kartoffelskræller og kyllingevinger.

Det kan inden for få år være det nye brændstof til fly.

Den 1. marts starter Nature Energy et forskningsprojekt i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet, DTU og Syddansk Universitet, SDU.

- Formålet er at finde alternative anvendelsesmuligheder for biogas. Her er flybrændstof et godt emne at tage fat i, fortæller Ole Hvelplund, der er administrerende direktør i Nature Energy og pilot for projektet.

Biogas produceres ved, at man indsamler madaffald, gylle og andet biologisk materiale. Herefter bliver det kværnet til det, man kalder for biomasse. Dernæst kommer det en tur forbi et biogasanlæg, hvor gassen udvindes inden det kan sendes ud i gasnettet, hvor det blandt andet kan bruges til at opvarme en bolig.

Restproduktet er afgasset gylle, der går retur til landmændene, som kan bruge det til at gøde deres marker.

Forventer hurtige resultater

Projektet er støttet af SAS, Mærsk og Lego og er planlagt til at lande om fire år. Men Ole Hvelplund regner med, at man kommer til at se resultater før det.

Nature Energy råder nemlig over ni biogasanlæg, hvor man allerede nu udvinder biogas.

Der eksperimenteres allerede flere steder med at bruge gassen som brændstof til eksempelvis lastbiler og busser. Med projektet vil man finde ud af, om det også kan fungere som et grønt alternativ til flytrafikken.

- Der er kæmpe efterspørgsel. Vi hører rigtig meget om, at flytrafik er et problem for klimaet og at man ikke har en løsning, siger Ole Hvelplund og fortsætter:

- Det brændstof er fuldstændig grønt. Den baseres på affaldsstoffer, som vi samler op rundt omkring i samfundet, og produktet, vi får ud af det, er CO2-neutralt. Når man begynder at flyve på brændstof, der er lavet af biogas, kan man rejse med helt god samvittighed.