Dobbelt-valg kan blive et problem for flere kandidater

28 kandidater stiller op til både folketingsvalg og EU-parlamentsvalg.

Vælgerne kan føle, at deres stemme er spildt, hvis deres kryds er gået til en kandidat, som vælger sit mandat fra. Det vurderer to eksperter. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Når der inden længe er valg, er det muligt at stemme på kandidater, der både stiller op til folketingsvalget og EU-parlamentsvalget. Det er helt almindeligt, da valgene normalt aldrig ligger samtidig.

Men i år skal danskerne muligvis sættes kryds på begge stemmesedler, hvis folketingsvalget udskrives samme dag som EU-parlamentsvalget d. 26. maj.

Bliver det tilfældet, kan det få en negativ konsekvens for de 28 kandidater, der stiller op til begge valg, vurderer valgekspert og leder ved Institut for statskundskab på Syddansk Universitet, Christian Elmelund Præstekær.

- Kandidater, der spiller på to heste, risikerer at sætte sig mellem to stole, siger han.

Kandidaterne kan ikke sidde som medlem af både Folketinget og Europaparlementet. Hvis det skulle ske, at de bliver valgt ind begge steder, skal de derfor takke nej til den ene af posterne.

Under normale omstændigheder kan eventuelle folketingsmedlemmer, der er blevet valgt ind i EU-parlamentet, trække sig fra Folketinget. Og omvendt, hvis de er blevet valgt ind i EU-parlamentet, kan de nå at trække sig fra en senere folketingsvalgkamp.

- Når vælgerne skal sætte kryds - og det ender med, at folketingsvalg og EU-parlamentsvalg afholdes samme dag - vil de måske frygte, at deres stemme bliver spildt, hvis kandidaten går efter den anden post. Derfor ser nogle vælgere sig muligvis om efter en helt anden kandidat, uddyber Præstekær.

Dobbelt-valg vil være første gang

EU-parlamentsvalget bliver den 26. maj, og folketingsvalget skal senest ligge den 17. juni.

Det er alene op til statsminister, Lars Løkke Rasmussen, hvornår folketingsvalget skal afholdes.

Hvis de to valg lander samme dag, er det første gang, det sker, i Danmark.

En af dobbeltkandidaterne er SF’s Karsten Hønge. Han kan godt se problemet, men mener, det er vigtigt at deltage i begge valgkampe. Også selvom det kan forvirre vælgerne og koste stemmer.

- Det er folketingsvalget, der er min første prioritet. Men det er også vigtigt at bidrage til den demokratisk proces ved at deltage i debatterne omkring EU-parlamentsvalget, siger han.

Professor: Meld klart ud

Professor ved Institut for statskundskab ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen, der blandt andet forsker i vælgeradfærd, er enig med Christian Elmelund Præstekær i, at det kan give bagslag, at en kandidat stiller op til både Folketinget og EU-parlamentet.

Derfor opfordrer han dobbeltkandidaterne til at melde klart ud til vælgerne.

- Jeg tror, det er vigtigt at være klar på, hvad kandidaten går efter. Og de skal meget præcist kommunikere, hvilket mandat de vil nedlægge, hvis de bliver valgt ind begge steder, siger Kasper Møller.

Enhedslisten er det parti, der har flest dobbeltkandidater. 14 personer stiller op til EU-valget. Otte af dem stiller også op til folketingsvalget.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er de eneste partier, der ikke har dobbeltkandidater.

(Foto: © (Grafik) Signe Heiredal, (c) DR)
(Foto: © (Grafik) Signe Heiredal, (c) DR)