Dømt læge fortsætter med at rådgive om selvmord: 'Jeg hjælper en om dagen'

Juraekspert vurderer, at Svend Lings har brudt loven igen og risikerer en ubetinget fængselsstraf. Politiet efterforsker sagen.

Svend Lings fortsætter med at rådgive om selvmord, selv om han i 2019 fik en dom på 60 dages betinget fængsel for netop det. (Foto: Anders C. Østerby © (c) DR)

Lægen Svend Lings rådgiver ifølge eget udsagn i gennemsnit en person om dagen om, hvordan man tager livet af sig selv, selv om han for to år siden netop blev dømt for at rådgive om selvmord.

Det siger han i dag i et interview med DR Nyheder.

En mail-korrespondance, som han har vist Kristeligt Dagblad og DR Nyheder, viser, at han har givet en 91-årig kvinde konkrete råd om, hvordan hun kan tage sit eget liv. Det har han gjort, selv om aktiv dødshjælp er ulovligt i Danmark, og selv om han i 2019 fik en dom på 60 dages betinget fængsel for at have hjulpet flere med at tage livet af sig selv.

- Det er politikerne, der laver loven, og retten dømmer efter loven, men der har i årevis været langsomt stigende tilslutning i befolkningen til aktiv dødshjælp, siger han og fortsætter:

- Og så er der en stor mellemgruppe, der ikke har taget stilling, og en meget lille minoritet, der er imod. Det er så lykkedes den minoritet at dominere Etisk Råd og Folketingets udvalg vedrørende Etisk Råd.

- Min pligt at gøre oprør

Svend Lings kalder det politikervælde og ikke demokrati, når politikerne ikke gør, som befolkningen ønsker.

- Og så mener jeg, at det er befolkningens ret og pligt at gøre oprør, og det er det, jeg er i gang med.

Men du går imod loven. Det kan man ikke komme udenom. Ville det så ikke være bedre at vente på, at loven bliver lavet om i stedet for at tage den i egen hånd?

- Vi har ventet i årevis. Den her diskussion har kørt lige så længe, jeg kan huske, og der er ikke sket en pind. Og politikerne har i alle de år ignoreret befolkningen. Jeg går da ind for det parlamentariske demokrati, men politikerne skal altså også gøre, som befolkningen ønsker, ellers er det ikke demokrati. Og så synes jeg, det er en moralsk pligt at gøre noget ved det.

Svend Lings blev i 2019 dømt 40 dages betinget fængsel for at have brudt loven om assisteret selvmord. Trods dommen fortsætter han sin praksis. Her er han fotograferet i sit hjem i Kværndrup på Midtfyn. Arkivfoto: Scanpix (Foto: ASGER LADEFOGED © Ritzau Scanpix)

Det er ulovligt at gøre det, og du siger, du hjælper en om dagen. Hvad tænker du selv om det?

- Enhver revolution starter som ulovlig. Sådan har det altid været og vil altid være, siger Svend Lings og griner.

Etisk Råd: Det er koldt og forkert

At den dømte læge, som har fået frataget sin autorisation og er blevet ekskluderet af Lægeforeningen, fortsætter med at rådgive om selvmord, møder hård kritik. Blandt andet fra Janus Tarp, som er formand for Ulykkespatientforeningen, som repræsenterer mennesker, der er kommet alvorligt til skade efter ulykker.

- Jeg ved godt, at han mener, at han står over loven, og at hans næstekærlighed er over den danske lovgivning, men sådan kan vi jo ikke agere, siger han til DR Nyheder.

Svend Lings siger selv, at han først vil stoppe sin rådgivning, når loven bliver lavet om.

- Det er det, det handler om. Og det skal være gennemarbejdet på et godt grundlag med gode metoder, så folk kan blive hjulpet på en ordentlig måde, siger han.

Men de metoder findes allerede. Det mener formanden for Etisk Råd, overlæge ved Rigshospitalet Anne-Marie Gerdes. Hun mener, den måde, Svend Lings hjælper mennesker i nød på, er "forkert" og "kold".

- Der er faktisk muligheder inden for det eksisterende rammer, som vi har i samfundet, for at hjælpe mennesker i den sidste tid i livet og med en værdig afslutning, siger hun og fortsætter:

- Der er for eksempel lige lavet en glimrende film fra det plejehjem, der hedder Dagmarsminde, hvor man ser en ældre kvinde, der er mæt af dage, og hvor de hjælper hende i den sidste tid, og hvor hun også får noget morfin, så hun sover ind i døden. Det er inden for lovgivningens rammer og inden for de etiske værdinormer, som vi understøtter i samfundet. Så man skal huske, at der er andre muligheder, siger hun.

Jens Rohde: Lings underminerer demokratiet

Politisk er der også skarpe reaktioner på den dømte læges fortsatte praksis. Politisk ordfører fra Kristendemokraterne Jens Rohde siger:

- Lov er lov, og lov skal holdes. Uanset hvad man mener om politikerne, må man overholde den lovgivning, der er, for ellers underminerer man det repræsentative demokrati, og man underminerer de spilleregler, vi har sammen.

Jens Rohde fortæller, at han selv har haft en kusine, der tog til Schweiz for at få hjælp til at dø.

- Den etiske diskussion har jeg fuld respekt for, men jeg kan ikke sidde her som politiker og sige, at det er ok at bryde loven. Der må man altså vente, indtil loven er ændret, siger han.

Retsordfører for Venstre Preben Bang Henriksen er enig. Han siger, at det er op til retssystemet, om Svend Lings skal dømmes igen.

- Hvis anklagemyndigheden rejser tiltale i sagen, så kommer det for en dommer, og i så fald er der bestemmelser i straffeloven, der siger, at så falder hammeren med endnu større kraft, hvis man bliver dømt for det samme, som man allerede er dømt for en gang, siger han.

Juraekspert: Lings bryder loven igen

Ifølge Sten Schaumburg-Müller er der grundlag for at dømme Svend Lings igen. Han er professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet og vurderer, at Svend Lings endnu en gang har brudt loven.

Han forklarer, at generel vejledning ikke er strafbart, men det er det, når rådgivningen er konkret med en bestemt person for øje. Og i den nye sag har DR Nyheder set mails, hvor Svend Lings skriver med en 91-årig kvinde om, hvordan hun kan tage sit eget liv, og blandt andet bestiller piller til hende.

- Hvis de piller er beregnet til at begå selvmord med, og han har doseret den generelle mængde efter, at de så skulle virke, så lyder det som om, vi er inde i det strafbare område. Det er min vurdering, siger Sten Schaumburg-Müller.

Juraprofessoren vurderer også, at det er en skærpende omstændighed, at Svend Lings er dømt for et lignende forhold før.

- For to år siden fik Svend Lings en betinget dom, og det var blandt andet med henvisning til alder. Og jeg kunne forestille mig, at han i anden omgang, hvis det bliver bevist, meget vel kunne risikere en ubetinget fængselsstraf.

Fyns Politi oplyser til DR Nyheder, at de nu ser nærmere på sagen. I en mail skriver politiet:

- Fyns Politi er blevet opmærksom på, at Svend Lings til flere medier har oplyst og angiveligt dokumenteret, at han fortsat vejleder folk om, hvordan de kan tage deres eget liv. På den baggrund har Fyns Politi besluttet at iværksætte en politimæssig efterforskning.

Politiet har i øjeblikket ikke yderligere kommentarer.